
سود ساخت و ساز در سال 1404 چند درصد است؟
صنعت ساختمانسازی یکی از مهمترین صنایع کشور است که نقش کلیدی را در رونق یا رکود اقتصادی ایفا میکند. این صنعت حدود ۲۵ درصد از نیروی کار را شامل میشود و جایگاه ویژهای در چرخه تولید کشور دارد. بسیاری از افراد با سرمایهگذاری در این صنعت به سودهای کلان دست یافتهاند. اما در این اواخر، نوسانات شدید بازار و وضعیت اقتصادی کشور باعث شده تا افراد با این پرسش که سرمایهگذاری در حوزه ساختوساز سودآور است یا خیر؟ مواجه شوند. دراینراستا، ابتدا باید این سوال را که سود ساخت و ساز در سال 1404 چند درصد است؟ بررسی کنیم. این مطلب را به بررسی همهجانبه سودآوری در صنعت ساختوساز اختصاص دادهایم.
عوامل موثر بر سود ساخت و ساز
کسب سود از صنعت ساختوساز در ایران به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل هر یک به نوبه خود تاثیر بسزایی بر درصد سود ساختوساز میگذارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قیمت مصالح ساختمانی
بهطور کلی، قیمت آهن آلات و سیمان گرفته تا سایر مواد مورد نیاز ساختوساز همگی بر هزینههای ساختمانسازی تاثیر مستقیم میگذارند. بدیهی است، هرچقدر قیمت مصالح افزایش یابد، میزان سود کمتر میشود. حتی افزایش شدید و ناگهانی قیمتها ممکن است باعث زیان سرمایهگذار شود.
- قیمت زمین
قیمت زمین از دیگر عوامل موثر بر سود ساختوساز است. زمینهایی که متراژ بیشتری دارند و در مناطق بهتری قرار گرفتهاند، با قیمت بالاتری معامله میشوند. درواقع، زمینهای دارای موقعیت مکانی ایدهآل با دسترسی راحت به امکانات مختلف، ارزش زیادی دارند و سودآوری آنها چشمگیر است.
- نرخ سود بانکی
از دیگر پارامترهای موثر بر سود ساختوساز میتوان به نرخ سود بانکی اشاره کرد. درواقع، این نرخ تاثیر مستقیمی بر هزینه تامین مالی کار میگذارد. هرچقدر نرخ سود افزایش یابد، هزینههای مالی پروژه هم بیشتر میشود و نهایتا، سود نهایی کمتر خواهد شد.
- نرخ تورم
تورم بالا زمینهساز افزایش دستمزد نیروهای انسانی و هزینههای مختلف پروژه است. درصورتیکه نرخ تورم به صورت قابلتوجهی صعودی شود و سازنده نتواند بهای ملک را در همان حد افزایش دهد، درصد سودآوری کمتر خواهد شد.
- عوارض شهرداری
عوارض شهرداری از دیگر فاکتورهای تاثیرگذار بر سود ساختوساز شناخته میشود. عوارض در چند سال اخیر به صورت چشمگیری افزایش یافت و چند برابر قبل شد. این رشد بیرویه عوارض شهرداری، هزینههای ساختوساز را افزایش داده است. افزایش هزینهها نیز به کاهش سودآوری ختم میشود.
- قوانین و مقررات ساختمانی
قوانین و مقررات ساختمانی که تعیینکننده سبک طراحی و اجرای آن هستند، بر هزینههای ساختوساز تاثیر میگذارند. علاوهبراین، دریافت مجوزهای ساختمانی و سایر مخارج مربوطه هم باعث افزایش هزینههای نهایی میشوند.

سود ساخت و ساز به طور واقعی چند درصد است؟
همانطور که اشاره شد، سود دقیق ساختوساز وابسته به چند عامل کلیدی است. با این وجود، ساختوساز در وضعیت عادی سود ۳۰ الی 40 درصدی دارد. بسیاری از سرمایهگذاران جهت کسب چنین سودی وارد صنعت ساختوساز شدهاند. ضمنا، این میزان سود در صورت رونق و پویایی بازار مسکن ممکن است بیشتر هم شود. البته در شرایط فعلی که بازار مسکن در رکود به سر میبرد، نباید انتظار سودهای کلان داشت. درمجموع، برآورد سود ساخت و ساز به طور واقعی به وضعیت بازار و هزينههای ساختوساز بستگی دارد. این بازار معمولا سودآور است؛ به خصوص زمانی که در رونق قرار دارد.
فرمول محاسبه سود ساخت و ساز
اختلاف میان کل هزینهها و درآمد حاصل از اجاره یا فروش واحد تحت عنوان حاشیه سود ساختوساز شناخته میشود. این شاخص، بیانگر درصد سودآوری پروژه نسبت به سرمایهگذاری است. درکل، حاشیه سود همانطور که اشاره شد، تحتتأثیر عوامل متعددی قرار دارد و آن را میتوان از طریق فرمول مندرج در زیر به دست آورد.
حاشیه سود = (درآمد نهایی – کل هزینه ها) / کل هزینه ها × ۱۰۰
نحوه تشخیص تفاوت بین سود ساختمان و تورم
برخی از پیمانکاران تصور میکنند که افزایش نرخ تورم و هزينههای ساختوساز به نفع آنها است و از این موضوع بسیار خوشحال هستند. درصورتیکه تصور آنها کاملا اشتباه است. با افزایش تورم و هزینههای ساختمانسازی امکان ساخت ساختمانهای جدید به شدت مشکل میشود؛ تا حدی که برخی از سرمایهگذاران دیگر توانایی ساخت سازههای دیگر را نخواهند داشت. درحقیقت، یک سرمایهگذار زمانی به موفقیت میرسد که بتواند با سرمایه گذشته خود ساختمان دیگری بسازد. بنابراین، باید به تفاوت بین سود ساختمان و تورم دقت داشت. اگر کار ساختمانسازی را به صورت جدی دنبال میکنید، قطعا افزایش تورم به ضرر شما خواهد بود.
نکات مهم در محاسبه هزینه ساخت و ساز
شما برای محاسبه هزینه ساختوساز بایستی نکات مختلفی را مدنظر خود قرار دهید که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مساحت زیربنا
- فصل ساختوساز
- موقعیت شهری و منطقهای بنا
- قیمت مصالح و مقاطع ساختمانی
- دستمزد نیروهای کار و هزینه پیمانکاری
- مدل ساختمان اعم از مسکونی یا تجاری
- سایر هزینههای جانبی نظیر عوارض شهرداری، مالیات و بیمه

بررسی سود ساختوساز و عوامل مؤثر بر آن در سال 1404
قبل از وارد شدن به صنعت ساختوساز و انجام سرمایهگذاری بایستی علم و دانش مرتبط با آن را به دست آورد. برای مثال، اینکه سود ساختوساز در سال 1404 چقدر است؟ یا چه عواملی بر آن تاثیر میگذارند؟ از نکات مهم این حوزه محسوب میشوند. درحالحاضر، سود ساختمانسازی حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد برآورد شده است. این مقدار در صورت پویایی بازار مسکن بیشتر هم میشود. علاوهبراین، از عوامل تاثیرگذار بر سود ساختوساز میتوان به قیمت زمین، قیمت مصالح و مقاطع ساختمانی، عوارض شهرداری، دستمزد نیروهای کاری، موقعیت ساختمان و سایر هزینههای جانبی اشاره کرد. با توجه به این عوامل میتوان برنامهریزی مالی مناسبی داشت و درصد سود خود را به صورت دقیق به دست آورد.