
مراحل دریافت پایان کار ساختمان
- گواهی پایان کار ساختمان چیست؟
- ضرورت گرفتن گواهی پایان کار ساختمان
- مدارک لازم برای گرفتن پایان کار ساختمان
- شرایط دریافت گواهی پایانکار ساختمان
- فرآیند گرفتن گواهی پایان کار ساختمان
- گرفتن پایان کار ساختمان چقدر طول میکشد؟
- هزینههای مرتبط برای دریافت گواهی پایان کار ساختمان
- مدت اعتبار گواهی پایانکار ساختمان
- اهمیت گواهی پایان کار در معاملات و ایمنی ساختمان
دریافت پروانه ساخت پیش از ساختوساز، امری الزامی است. همچنین پس از تکمیل ساختوساز نیز بایستی نسبت به اخذ گواهی پایانکار ساختمان اقدام کرد. برای این منظور، سازنده باید به شهرداری رجوع کند و جهت اخذ گواهی پایان کار درخواست دهد. بعد از درخواست، شهرداری تطابق ساختمان با قوانین و مقررات را بررسی میکند. بهعبارتی، صدور گواهی پایانکار زمانی صورت میگیرد که مطابقت داشتن ساختمان با مقررات فنی و شهرسازی از سوی شهرداری و سازمان نظام مهندسی تأیید شود. درمجموع، این گواهی همانطور که از نامش پیداست، بعد از اتمام عملیات ساختوساز توسط شهرداری به مالک اعطا میشود. در این مقاله از آهن آنلاین، هرآنچه درباره گواهی پایان کار ساختمان باید بدانید، آورده شده است.
گواهی پایان کار ساختمان چیست؟
همانطور که گفته شد، گواهی پایانکار ساختمان یک سند است که بعد از تکمیل بنا، برحسب شناسنامه فنی ملک توسط شهرداری صادر میشود. ساختمانهایی که گواهی پایان کار دارند، کاملا اصولی ساخته شدهاند و ارگانهایی همچون شهرداری، وزارت مسکن و شهرسازی سطح کیفی و ایمنی آنها را تایید میکنند. درمقابل، ساختمانهایی که موفق به دریافت گواهی پایانکار نشدهاند، مشکل قانونی دارند و بعضا به صورت غیرحرفهای احداث شدهاند. این ساختمانها حتی مجاز به فروش و نقل و انتقال نیستند و دفاتر اسناد رسمی اجازه ثبت معامله آنها را ندارند. بهعبارتی، جهت اخذ سند مالکیت و انتقال آن به شخصی دیگر، باید گواهی پایانکار ساختمان داشت.
ضرورت گرفتن گواهی پایان کار ساختمان
تا اینجا متوجه اهمیت گرفتن گواهی پایانکار ساختمان شدیم. بدون این گواهی عملا نمیتوان ملک را فروخت. درواقع، گواهی پایانکار برای هر ساختمانی، به این معناست که شامل موارد زیر میشود:
- ساختمان هیچگونه تخلف ساختمانی ندارد و آن را بر مبنای اصول و قوانین فنی و مهندسی تاییدشده از سوی شهرداری ساختهاند.
- بعد از صدور گواهی پایانکار ساختمان میتوان جهت دریافت سند اقدام کرد؛ قطعا بدون وجود سند نمیتوان ملک را به فروش رساند.
- امکان تنظیم صورت مجلس تفکیکی برای ملک وجود دارد. اداره ثبت اسناد و املاک در صورت داشتن گواهی پایانکار ساختمان اجازه صدور صورت مجلس تفکیکی را میدهد. بعد از آن، میتوان برای هر کدام از واحدهای ساختمان سند مالکیت جداگانه گرفت.

مدارک لازم برای گرفتن پایان کار ساختمان
مالک بعد از اتمام ساختوساز باید بههمراه یکسری مدارک به شهرداری رجوع کند. مدارک لازم برای گرفتن پایان کار ساختمان به شرح زیر است:
- شناسنامه و کارت ملی (اصل و کپی)
- پروانه ساختمان (اصل و کپی)
- سند مالکیت (اصل و کپی)
- چنانچه مالک فوت کرده باشد، کپی شناسنامه ورثه و همینطور، کپی و اصل انحصار وراثت
- فیش آب، گاز، برق و تلفن (اصل و کپی)
- فیش عوارض نوسازی سالیانه (اصل و کپی)
- نقشه معماری ساختمان دارایی مهر شهرداری منطقه و CD
- کارت سازه، تمام گزارشهای مرحلهای و برگه پایان عملیات ساختمانی، در بناهای تازهساز ارائه تاییدیه استاندارد جهت آسانسور
شرایط دریافت گواهی پایانکار ساختمان
شرایط دریافت گواهی پایان کار ساختمان ممکن است هرچند وقت یکبار تغییر کند. برهمیناساس، پیگیری اخبار مربوط به این حوزه و تصویب قوانین و مقررات جدید اهمیت ویژهای دارد. آخرین قانونی که به تصویب هیئت وزیران رسیده است به ساختوساز بر اساس مفاد مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان تاکید میکند. بهاینترتیب، گواهی پایان کار ساختمان تنها به بناهایی اعطا میشود که با توجه به ضوابط مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان احداث شدهاند. این مبحث به مواردی نظیر عایقکاری اجزای مختلف ساختمان اشاره دارد. این عایقکاری هزینه ساختوساز را تا ۵ درصد افزایش میدهد؛ اما درمقابل، به کاهش مصرف انرژی تا ۴۰ درصد کمک میکند.
فرآیند گرفتن گواهی پایان کار ساختمان
تمام ساختمانهای کوچک و بزرگ با هر نوع کاربری، از خانههای ویلایی گرفته تا پاساژ و مغازه، نیازمند گواهی پایانکار ساختمان هستند. برای گرفتن گواهی پایانکار باید مراحل زیر را طی کرد:
- اولین مرحله تشکیل پرونده در شهرداری است. برای این منظور، باید فرم درخواست پایان کار را پر کنید. چنانچه ساختوساز جهت نوسازی انجام گرفته باشد، بایستی فیش و رسید پرداخت عوارض نوسازی را هم ارائه کرده و ضمیمه پرونده کنید.
- ارائه سند مالکیت رسمی، درخواست به شهردار جهت اخذ دستور، ثبت شماره و تاریخ در دبیرخانه و مشخص کردن زمان جهت بازدید کارشناس دفتر فنی
- بازدید کارشناس فنی و سرکشی به ساختمان به منظور تنظیم گزارش وضعیت کنونی بنا
- دریافت فرم گزارش فرآیند ساختوساز از طرف مهندس ناظر
- برای دستور محاسبه باید گزارش مامور فنی شهرداری مورد بررسی قرار بگیرد.
- کنترل زیر بنا با محاسبه بر اساس گزارش مامور فنی و پروانه ساختمان ازلحاظ کاهش یا اضافه متراژ
- کسب رضایت از مجاورین ملک و رفع مشکلات میان مالک و مجاورین حائز اهمیت است. بهعلاوه ملک باید ازلحاظ ارتفاع، اضافه قد و همینطور اضافه ساخت مازاد بر پروانه، مورد بررسی قرار بگیرد. سپس، آن را به کمیسیون ماده ۱۰۰ میفرستند. بعد از مشخص شدن میزان جریمه و پرداخت آن میتوان مراحل را ادامه داد.
- واحد تشکیل پروندههای شهرداری، پایان کار را پیشنویس میکند.
- تکمیل برگ گواهی در قسمت پروانه ساختمان شهرداری
- امضای نهایی معاون شهرسازی، شهردار (معاون مالی و اداری)، محاسب و پیشنویس گیرنده
- مهر مجوز، شماره و تاریخ شهرداری توسط بخش دبیرخانه

گرفتن پایان کار ساختمان چقدر طول میکشد؟
اینکه پایان کار ساختمان چقدر طول میکشد، به مسائل مختلفی بستگی دارد. برای مثال، مدت زمانی که یک پرونده مراحل اداری و حقوقی را طی میکند، ممکن است متفاوت از پروندههای دیگر باشد. ازطرفی، وقوع تخلف در ساختمان باعث ارجاع آن به کمیسیون ماده صد میشود. اعتراض و تجدیدنظر نسبت به رأی کمیسیون هم به زمان زیادی نیاز دارد. برهمیناساس، زمان دقیق اخذ گواهی پایانکار ساختمان مشخص نیست و به شرایط بنا بستگی دارد. قطعا ساختمانهایی که بدون تخلف ساخته شدهاند و تمام ضوابط و اصول ساختوساز در آنها رعایت شده است، زودتر از ساختمانهای متخلف میتوانند سند پایانکار را دریافت کنند.
هزینههای مرتبط برای دریافت گواهی پایان کار ساختمان
اینکه برای دریافت گواهی پایانکار ساختمان باید چقدر هزینه کرد، به عوامل مختلفی بستگی دارد. از عوامل موثر بر هزینه گواهی پایان کار ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- موقعیت جغرافیایی ساختمان
- مساحت ساختمان و زمین آن
- نوع کاربری ساختمان اعم از مسکونی، تجاری، ویلایی و...
- امکان دریافت تخفیف برای خانوادههای شهدا، جانبازان، آزادگان و اسرا به صورت درصدی و بر اساس سالهای اسارت آنها
- قدیمی یا نو بودن ساختمان (ساختمانهای قدیمی جهت نوسازی ملزم به پرداخت عوارض نوسازی هستند.)
مدت اعتبار گواهی پایانکار ساختمان
مدت اعتبار گواهی پایانکار ساختمان بر پایه تبصره هشتم قانونی اصلاح تبصرههای ماده ۱۰۰ جهت کاهش مراجعات بدین صورت تغییر یافته است:
- پیش از سال ۱۳۴۹ پایان کار دائمی بود.
- از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۸۱ مدت اعتبار ۱ سال کمتر شد.
- از سال ۱۳۸۱ مدت اعتبار پایانکار دوباره به شکل نامحدود شد؛ مگر اینکه گزارش تخلفی از سمت مراکز مربوطه یا شهروندان ابلاغ شود.
اهمیت گواهی پایان کار در معاملات و ایمنی ساختمان
تمام ساختمانهای احداثشده، از مسکونی و تجاری گرفته تا مغازهها و پاساژهای مختلف، بایستی گواهی پایانکار ساختمان داشته باشند. املاک فاقد این گواهی، سند رسمی ندارند و نمیتوان آنها را خریدوفروش کرد. شما برای کسب گواهی پایان کار بایستی به شهرداری مراجعه کنید. شهرداری در صورت مطابقت بنا با قوانین و مقررات مربوطه نسبت به صدور گواهی اقدام میکند. ازاینرو، ساختمانهایی که گواهی پایانکار ساختمان دارند، به تایید کارشناس فنی شهرداری رسیدهاند و به شیوهای کاملا اصولی و امن بنا شدهاند. هزینه گواهی پایان کار ساختمان هم به موقعیت منطقهای، متراژ ساختمان و زمین، نوع کاربری و همینطور، قدیمی یا تازهساز بودن آن بستگی دارد.