تحلیل هفتگی بازار آهن آلات؛ 29 دی تا 3 بهمن ماه 1403
به گزارش آهن آنلاین - بررسی بازار فولاد در هفته نخست بهمن ماه نشان میدهد که قیمت آهن با اهرم دلار در کانال صعودی قرار گرفتند و به نوعی سقفهای قیمتی برای برخی از محصولات زنجیره فولاد شکسته شد. بهعبارتبهتر در بازه زمانی 30 دی ماه تا 3 بهمن ماه نرخ ارز وارد کانال 82 هزار تومان شد و ازاینرو، این رشد قیمتی رابطه مستقیمی با هزینه تولید در واحدها و کارخانههای فولادی دارد. در شرایطی که تولیدکنندهها با معضل کمبود نقدینگی و سرمایه دست و پنجخ نرم میکنند هرگونه تغییر در روند تولید بهویژه افزایش هزینهها آسیب جدی به بدنه صنعت و تولید وارد میشود. این وضعیت درحالی رقم میخورد که به پایان سال نزدیک میشویم و واحدهای تولید ملزم به پرداخت به عیدی و دستمزد به کارکنان خود هستند و افزایش نرخ ارز در بازار ارز موجب میشود در کنار هزینههای جانبی در کارخانهها عملا مسیر تولید را سخت میکند. در این شرایط محدودیتهای گاز و برق در صنایع مادر همچون سیمان و فولاد همچنان ادامه دارد و کاهش تولید و کمبود تقاضا و عدم بازگشت پول به چرخه تولید موجب شده تا بسیاری از واحدهای تولید فعال در زنجیره فولاد تحت تاثیر این شرایط به حالت نیمه تعطیل درآیند.
رشد قیمت آهن آلات با اهرم دلار
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران طی هفته ابتدایی بهمن ماه نشان میدهد که در روز یکشنبه چیزی حدود 52 هزار تن آهن اسفنجی در بازار فیزیکی عرضه شد که همه حجم عرضه شده به فروش رسید و این درحالی است که میزان عرضه این محصول ابتدایی در زنجیره فولاد در هفته مورد بررسی نسبت به هفته پیش از آن کاهش 57 درصدی داشته است و قیمت آهن اسفنجی براساس اجرای دستورالعمل جدید بورس کالا مبنی بر تغییر شیوه محاسبه قیمت پایه زنجیره فولاد در هفته نخست بهمن ماه کاهشی بوده است و وارد کانال 15 هزار و 782 تومان شد و نسبت به هفته پیش از آن 1.3 درصد کاهش را به ثبت رساند. کاهش قیمت آهن اسفنجی نمیتواند مانع اوجگیری قیمت سایر محصولات زنجیره باشد چراکه قدرتنمایی نرخ ارز ادامه دارد. همچنین در روز دوشنبه اول بهمن ماه 164 هزار و 820 تن انواع شمش در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران عرضه شد که با ثبت تقاضای 0.8 برابری نسبت به عرضه در پایان معاملات 43 درصد از شمشهای عرضه شده مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه اول دی ماه 26 هزار و 375 تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افزایش 2.3 درصدی را نسبت به هفته پایانی دی ماه را گزارش میکند.
قیمت هر کیلوگرم شمش با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات بر ارزش افزوده با نرخ 28 هزار تومان به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 31 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما باتوجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی میلگرد در بازار آزاد با قیمت 29 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود. تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه سوم بهمن ماه میزبان میلگرد 31 هزار تومانی بود. در این بازار 120 هزار و 548 تن انواع میلگرد عرضه شد که با تقاضای 112 هزار و 558 تنی مواجه شد و در پایان و با احتساب معاملات مچینگ فقط 41 درصد از حجم میلگردهای عرضه شده به فروش رسید. همزمان با افزایش 3.3 درصدی قیمت میلگرد در بازار فیزیکی مشتریان این محصول دست از خرید برداشتند و به انتظار آینده قیمتی آن نشستند. این درحالی است که بهدلیل رکود در بخش مسکن و ساختوساز میزان تقاضا برای میلگرد در وضعیت حداقلی قرار دارد و عملا بازار داخلی در شرایط رکود سنگین به سر مییرد و پیشبینی میشود باتوجه به وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور ارز به مسیر صعودی خود تا پایان سال جاری ادامه دهد و وضعیت تولید در بخش فولاد وخیمتر شود و واحدهای تولیدی بیشتر به تعطیلی نزدیک شوند.