اثر ۲۵ درصدی ناترازی انرژی بر صنعت فولاد
به گزارش آهن آنلاین- عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفتگو با آهن آنلاین عنوان کرد: «محدودیتهای انرژی، یکی از مهمترین چالشهای صنعت فولاد در سالهای اخیر بهشمار میرود. در سالجاری نیز این صنعت با چالش شدید انرژی دست و پنجه نرم کرده، بهگونهای که این محدودیتها روی این صنعت اثر ۲۵ درصدی به همراه داشته است و تقریبا واحدهای فولادسازی بیش از یک فصل خود را بهدلیل قطع برق در تابستان و قطع گاز در زمستان از دست دادهاند؛ این در حالی است که آنگونه که در اذهان عمومی جا انداختهاند، صنعت فولاد انرژی مصرف نمیکند و مصرف آب، برق و گاز این صنعت به نسبت مصرف در کل کشور چندان قابل توجه نیست، در مقابل نیز جایگاه صنعت فولاد همواره نادیده گرفته شده است. »
جایگاه صنعت فولاد ایران
صنعت فولاد ایران با ۳۲ میلیون تن تولید، جایگاه دهم فولاد و آهن آلات در جهان را به خود اختصاص داده، این در حالی است که ایران میتواند با تولید حداکثر ۴ میلیون تن فولاد بیشتر این جایگاه خود را به رتبه هفتم در دنیا ارتقا ببخشد. همچنین، صنعت فولاد با همین میزان تولید ۵ درصد جیدیپی کشور را به خود اختصاص داده که اگر این تولید به ظرفیت نصب شده ۵۰ میلیون تن در کشور افزایش پیدا کند، این جیدیپی نزدیک به ۸ درصد نیز خواهد رسید. در بخش اشتغال نیز صنعت فولاد کشور حدود ۸ درصد اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم را به خود اختصاص داده است. همچنین صنعت فولاد ۱۵ میلیارد دلار اثر مثبت در تراز تجاری کشور به همراه دارد و ۷ میلیارد دلار ارزش صادراتی زنجیره فولاد است.
اثر محدودیتهای انرژی بر صنعت فولاد در سالجاری
فولادسازان امسال بیش از سالهای گذشته با محدودیتهای اعمال انرژی روبرو بودند؛ این مطلب را سیدبهادر احرامیان عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفتگوی اختصاصی با آهن آنلاین عنوان کرد و افزود: «مسئله انرژی، این روزها یکی از مهمترین چالشهای صنعت فولاد بهشمار میرود. در موضوع ناترازی انرژی، صنعت فولاد یکی از صنایعی است که مظلوم واقع شده است و در زمینه اعمال محدودیتهای انرژی، در ردیف اول قرار میگیرد، این درحالی است که صنعت فولاد آنگونه که در رسانههای مطرح میشود، انرژی مصرف نمیکند. »
احرامیان در پاسخ به این پرسش که صنعت فولاد در سالجاری بهدلیل ناترازی انرژی تا چه اندازه متحمل خسارت شده است، بیان کرد: «امسال محدودیتهای انرژی در زمینه برق در تابستان و گاز در زمستان زودتر از سال گذشته آغاز شد. البته هرچند تا پایان سال دو ماه دیگر باقی مانده است تا درباره اثر اعمال این محدودیتها برای کل سالجاری صحبت کرد، اما موضوع آن است که احتمال دارد این محدودیتها دیرتر از سال گذشته نیز تمام شود. با این وجود تا اینجای کار از ابتدای امسال تاکنون واحدهای فولادسازی حدود سه تا چهار ماه از تولید خود را از دست دادهاند. به عبارت دیگر، میتوان اینگونه بیان کرد که محدودیتهای انرژی اثری حدود ۲۵ درصدی روی تولید فولاد به همراه داشته است.»
وی در ادامه با اشاره به این موضوع که البته میزان تولید کلی فولاد نسبت به سال گذشته کاهش نیافته است، اظهار کرد: تولید فولاد باوجود محدودیتهای انرژی که اثری ۲۵ درصدی روی آن به همراه داشته، کاهش پیدا نکرده است، به این دلیل که ظرفیتهای جدیدی در سالجاری وارد مدار تولید شدهاند و این واحدهای فولادسازی با تولیدات جدید خود، کاهش میزان تولید بهواسطه محدودیتهای انرژی را پوشش دادهاند و این موضوع باعث شده تا بهصورت روشن و شفاف مشخص نشود که افت راندمان این صنعت به چه میزان بوده است.
پوشش ظرفیت فولاد به پایینترین سطح رسیده است
این عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران همچنین در پاسخ به این پرسش که درصد پوشش ظرفیت صنعت فولاد بهواسطه ناترازی انرژی تا چه اندازه تغییر کرده است، خاطرنشان کرد: «پوشش ظرفیت ما سال به سال در حال کاهش است که در سالجاری و هماکنون این ظرفیت نزدیک به ۶۲ درصد است که پایینترین حد پوشش ظرفیت در تاریخ صنعت فولاد ایران بهشمار میرود که پیش از این، این پوشش ظرفیت بالای ۷۵ درصد به بالا بوده است.»
چشم امید به بسته پیشنهادی وزیر صمت
احرامیان در پاسخ به این پرسش که بسته پیشنهادی وزیر صنعت، معدن و تجارت در راستای جبران خسارتهای ناشی از محدودیتهای انرژی تا چه اندازه میتواند برای واحدهای فولادسازی راهگشا باشد، عنوان کرد: «بسته پیشنهادی وزیر صمت، بسته بسیار خوبی است و میتوان اذعان کرد یکی از خبرهای خوبی است که صنعت فولاد طی چند سال گذشته داشته است، البته امیدواریم که این بسته مورد تصویب قرار گیرد و جلو برود که به نوبه خود میتواند تا حدی مشکلات ايجاد شده در این صنعت را تخفیف بدهد.»
کلام آخر
صنعت فولاد پس از صنعت پتروشیمی، دومین صنعت ارزآور در کشور بهشمار میرود که این روزها با مشکل ناترازی انرژی روبرو است، مشکلی که فراتر از بستههای پیشنهادی که بهصورت کوتاه یا میانمدت برای آن تجویز میشود، نیازمند یک راهکار بلندمدت است تا بتواند از این مرحله سخت عبور کند، چراکه باید به این مسئله توجه کنیم که این صنعت با سرمایهگذاری نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار ایجاد شده است، از اینرو نباید اجازه بدهیم که این صنعت مادر در کشور دچار افول شود.