إ
آهن آنلاین
تحلیل ماهانه بازار آهن آلات؛ دی ماه 1403

تحلیل ماهانه بازار آهن آلات؛ دی ماه 1403

پنج‌شنبه 27 دی 1403
زمان مطالعه: 6 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- درحالی‌که به بهمن‌ماه 1403 نزدیک می‌شویم، بازار آهن‌آلات با چالش‌ها و فرصت‌های جدیدی روبرو است که تحلیل آن می‌تواند برای فعالان این صنعت بسیار ارزشمند باشد. در ماه گذشته، شاهد نوسانات قابل‌توجهی در قیمت آهن بودیم که ناشی از تغییرات تقاضا، شرایط اقتصادی و سیاست‌های جهانی بود. این تغییرات نه‌تنها بر قیمت‌ها تأثیر گذاشت، بلکه بر تصمیم‌گیری‌های استراتژیک تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نیز اثرگذار بوده است.

در دی‌ماه 1402، قیمت محصولات فولادی، روند افزایشی را تجربه کرد که قابل‌توجه بود. قیمت میلگرد ذوب آهن در ابتدای ماه 30,909 تومان بود و در تاریخ 18 دی به 31,636 تومان رسید. پس‌از‌آن، قیمت کمی کاهش یافت و در 23 دی به 31,818 تومان رسید، اما در نهایت در تاریخ 26 دی‌ماه به 31,545 تومان کاهش پیدا کرد. این روند افزایش در میلگرد، که یکی از محصولات پرتقاضا در صنعت ساخت‌وساز است، به‌خوبی نشان‌دهنده تأثیرات تقاضای بالا و تغییرات فصلی در بازار فولاد است.

فشار تقاضا در بازار پروفیل و نبشی

پروفیل اصفهان نیز در دی‌ماه افزایش قیمت را تجربه کرد. قیمت این محصول در تاریخ 1 دی‌ماه 36,909 تومان بود و تا تاریخ 8 دی به 38,363 تومان رسید. در ادامه، در 24 دی، قیمت به 38,909 تومان و در نهایت در تاریخ 26 دی به 38,727 تومان رسید. این روند افزایشی در پروفیل اصفهان که در صنایع مختلف مانند ساخت‌وساز و تولید سازه‌های فولادی استفاده می‌شود، می‌تواند به‌دلیل افزایش تقاضا برای آن در پروژه‌های ساختمانی و عمرانی باشد.

نبشی آریان فولاد نیز در دی‌ماه شاهد تغییرات قیمتی بود. قیمت آن در اول دی 28,727 تومان بود و در تاریخ 11 دی به 29,272 تومان، در تاریخ 18 دی قیمت به 29,000 تومان رسید و در نهایت در 26 دی به 29,363 تومان افزایش یافت. این افزایش قیمت که در نیمه دوم دی‌ماه رخ داد، نشان از فشار تقاضا در بازار دارد.

ورق سیاه و تیرآهن در مسیر صعود قیمت

قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه، در اول دی‌ماه 36,545 تومان بود و در تاریخ 10 دی به 36,727 تومان رسید. در ادامه، در تاریخ 18 دی قیمت به 37,909 تومان رسید و نهایتاً در 26 دی به 39,046 تومان افزایش یافت. این افزایش قیمت می‌تواند ناشی از تقاضای بالا در این صنایع و همچنین تغییرات جهانی در بازار فولاد باشد.

تیرآهن ذوب آهن در دی‌ماه با نوسانات قابل‌توجهی همراه بود. قیمت این محصول در ابتدا 4 میلیون و 136 هزار تومان بود و در تاریخ 8 دی به 4 میلیون و 609 هزار تومان رسید. در تاریخ‌های بعدی قیمت‌ها کمی کاهش یافت و در تاریخ 16 دی به 4 میلیون و 500 هزار تومان و در تاریخ 19 دی به 4 میلیون و 772 هزار تومان و درنهایت در تاریخ 26 دی‌ماه قیمت تیرآهن به 4 میلیون و 636 هزار تومان رسید. این نوسانات قیمتی نشان‌دهنده حساسیت بالای قیمت تیرآهن به تغییرات تقاضا در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی است.

روند صعودی قیمت آهن‌ آلات به‌ دلیل تقویت خوش‌ بینی بازار

در هفته آخر دی‌ماه، بازار آهن‌آلات همچنان در مسیر صعودی قرار داشت و این روند رو‌به‌رشد عمدتاً تحت تأثیر تقویت خوش‌بینی در میان فعالان بازار قرار گرفته بود. این خوش‌بینی به‌واسطه مجموعه‌ای از عوامل اقتصادی مثبت و انتظارات از سیاست‌های جدید محرک اقتصادی تقویت شد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

تقویت خوش‌ بینی بازار با داده‌ های تجاری قوی

در بورس معاملات آتی شانگهای، قیمت میلگرد با افزایش 34 یوان در هر تن (معادل 4.7 دلار) روبرو شد و قیمت کویل نورد گرم نیز رشد 52 یوان در هر تن (معادل 7.2 دلار) را تجربه کرد. این افزایش‌ها در بازار فولاد به‌وضوح نشان‌دهنده احساسات مثبت و تقویت اعتماد فعالان بازار است که به‌ویژه ناشی از آمار تجاری قوی اخیر چین است. درهمین‌راستا، بورس کالای دالیان نیز رشد قیمت‌ها را تجربه کرد؛ قیمت آتی سنگ‌آهن به‌میزان 14.5 یوان در هر تن (معادل 2 دلار) افزایش یافت و قیمت زغال کک نیز 10 یوان در هر تن (معادل 1.4 دلار) رشد داشت.

انتظارات از سیاست‌ های محرک جدید

علاوه‌بر عوامل اقتصادی، انتظارات از سیاست‌های محرک جدید نیز به‌شدت بر تقویت این خوش‌بینی اثر گذاشته است. مقامات چینی اخیراً برنامه‌هایی برای افزایش کسری بودجه و اجرای سیاست‌های پولی منعطف‌تر اعلام کرده‌اند که به‌نظر می‌رسد تأثیر زیادی بر تحریک تقاضا در بازار کالاها خواهد گذاشت. این سیاست‌ها، که به‌ویژه در قالب افزایش هزینه‌های دولتی و تزریق نقدینگی به بازار شکل می‌گیرند، می‌توانند تأثیر مثبتی بر تقاضا برای محصولات فولادی و سایر فلزات داشته باشند.

اما آیا این روند صعودی پایدار است؟

باوجود خوش‌بینی در بازار، برخی تحلیل‌گران هشدار می‌دهند که این افزایش قیمت‌ها ممکن است در کوتاه‌مدت محدود باشد. به گفته یکی از منابع تجاری، ممکن است نوسانات محدوده‌ای را تجربه کند و جهش قابل‌توجه تنها درصورتی رخ خواهد داد که تخلیه موجودی در فصل اوج بیشتر از آنچه پیش‌بینی می‌شود، باشد. همچنین، اگر انباشت موجودی در ماه‌های آینده باسرعت کمتری پیش رود، این موضوع می‌تواند مانع از ادامه روند صعودی در بازار شود.

پیش‌بینی‌ های آینده و تاثیر آن بر تولید و تقاضا

طبق پیش‌بینی‌های Mysteel، تولید فولاد خام چین در سال 2025 کاهش خواهد یافت. این کاهش تولید به‌دلیل کاهش صادرات فولاد و تشدید اقدامات ضددامپینگ است. درنتیجه، تولید فولاد چین در سال 2025 به‌میزان 1.3 درصد نسبت به سال گذشته کاهش خواهد یافت و به 990 میلیون تن خواهد رسید. همچنین تولید میلگرد با کاهش 6 درصدی به 202 میلیون تن خواهد رسید و تقاضا برای آن نیز با افت 7.2 درصدی به 199 میلیون تن کاهش خواهد یافت.

این کاهش در تولیدوتقاضا برای محصولات فولادی می‌تواند بر روند بلندمدت قیمت‌ها تأثیر بگذارد. به‌نظر می‌رسد که با کاهش تولیدوعرضه، بازار ممکن است شاهد نوسانات و فشارهای قیمتی در برخی دوره‌ها باشد. البته بسته به واکنش مقامات دولتی و سیاست‌های اقتصادی در آینده، این روندها می‌توانند تغییر کنند.

عرضه محصولات فولادی در بورس کالا در دی‌ ماه 1403

در دی‌ماه ۱۴۰۳، بورس کالای ایران شاهد عرضه گسترده‌ای از محصولات فولادی بود.به طوری که حجم معاملات محصولات فولادی از ابتدای دی تا کنون به 15 میلیون و 618 هزار تن رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل  که حجم معاملات 16 میلیون و 93 هزار تن بود، به لحاظ حجمی، 2.9 درصد کاهش داشت اما به لحاظ ارزش 13و4 درصد افزایشی بوده است. 

بورس کالای ایران در دی‌ماه ۱۴۰۳ باعرضه گسترده محصولات فولادی توانست نیاز بازار داخلی به این محصولات را تأمین کند و همزمان فرصتی برای صادرات ایجاد نماید. این عرضه‌ها نشان‌دهنده تقاضای بالا برای فولاد در ایران به‌ویژه در صنایع ساخت‌وساز و زیرساخت‌ها است. باوجود چالش‌هایی مانند ناترازی انرژی و نوسانات قیمتی، بورس کالا همچنان نقش مهمی در شفاف‌سازی قیمت‌ها و افزایش رقابت ایفا می‌کند. در سال ۱۴۰۴ نیز پیش‌بینی می‌شود که بازار فولاد به‌رشد خود ادامه دهد و بورس کالا به‌عنوان بستر اصلی عرضه، همچنان تأثیرگذار باشد.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.