
میلگرد مرکب چیست؟
میلگرد (Rebar) یکی از مقاطع فولادی مورد استفاده در صنعت ساختمانسازی است که اغلب در سازههای بتنی استفاده میشود. بتن در برابر فشار مقاومت بالایی دارد؛ اما مقاومت کششی آن بسیار کم است. ساختمانسازان برای رفع این مشکل از میلگردهای فولادی استفاده میکنند. میلگرد مرکب و آجدار از پرمصرفترین میلگردهای فولادی مورد استفاده در صنعت ساختوساز هستند. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ماهیت این مقطع فولادی میتوانید به مقاله میلگرد چیست و انواع آن مراجعه کنید. در این مطلب، قصد بررسی جامع میلگرد مرکب و تمام مزایا و معایب آن را داریم. بهعلاوه تفاوتهای میان میلگرد آجدار و مرکب را نیز شرح میدهیم.
میلگرد مرکب چیست؟
میلگرد مرکب بهعنوان یکی از انواع میلگرد دارای ویژگیها و کاربردهای مختصبهخود است. برای تولید این میلگرد، اغلب از ترکیب فولاد و مواد کامپوزیتی یا الیاف تقویتی استفاده میکنند. همانطور که گفتیم، میلگرد مرکب جهت تقویت سازههای بتنی بهکار گرفته میشود. از اهداف اصلی تولید آن نیز میتوان به افزایش استقامت در برابر خوردگی، تقویت خواص مکانیکی و کاهش وزن میلگرد اشاره کرد. این میلگرد با توجه به مشخصاتی که دارد، در بسیاری از پروژههای ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. بهاینترتیب، میلگرد مرکب یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی مصرفی صنایع مختلف است که خواص مکانیکی ارزندهای دارد.
ویژگی های میلگرد مرکب
همانطور که اشاره شد، میلگرد مرکب ویژگیهای فنی باارزشی دارد که زمینهساز استفاده گسترده در صنایع مختلف شده است. در ادامه با مهمترین مشخصات میلگرد مرکب آشنا خواهید شد:
- مقاومت کششی مطلوب: در تولید میلگردهای مرکب از مواد تقویتشده استفاده میکنند که این موضوع باعث افزایش مقاومت کششی آنها شده است.
- وزن کم: سبک بودن وزن میلگرد مرکب یکی از مهمترین مشخصات فنی آن است. این میلگرد به دلیل وزن کمی که دارد باعث کاهش وزن سازههای بتنی میشود.
- مقاومت عالی در برابر خوردگی: میلگرد مرکب در برابر خوردگی و زنگزدگی مقاومت بالایی از خود نشان میدهد و حتی در فضاهای مرطوب یا دارای نمک نیز استقامت خوبی دارد.

کاربردهای میلگرد مرکب
تمام میلگردهای فولادی از میلگرد ساده گرفته تا میلگرد مرکب دارای کاربردهای مشخصی هستند. در این قسمت به مهمترین کاربردهای میلگرد مرکب اشاره کردهایم:
- سازههای مرتفع
- سازههای زیرزمینی
- محیطها و تاسیسات شیمیایی
- پلهای ساحلی و سازههای دریایی
تفاوت میلگرد آجدار و مرکب
تولیدکنندگان جهت تولید میلگرد آجدار از فولاد استفاده میکنند؛ درصورتیکه میلگرد مرکب با ترکیبی از چند ماده فولادی و کامپوزیتی تولید میشود. وزن میلگردهای مرکب نیز در مقایسه با میلگردهای آجدار کمتر است که این موضوع، وزن سازه را کاهش میدهد. تفاوت بعدی، مربوط به میزان مقاومت آنها در برابر خوردگی میشود. میلگردهای مرکب دارای مواد غیرفلزی هستند و میتوانند در برابر خوردگی مقاومت کنند. درصورتیکه میلگردهای آجدار مقاومت متوسطی در برابر خوردگی و زنگزدگی از خود بروز میدهند. همچنین، میلگردهای آجدار به خاطر مدل آجهایشان چسبندگی بهتری به بتن دارند؛ اما مدلهای مرکب به علت داشتن سطحی صافتر نیازمند تکنیکهای ویژهای جهت نصب هستند.

مزایا و معایب میلگرد مرکب
استفاده از میلگرد مرکب مانند سایر میلگردهای فولادی مزایا و معایبی دارد. در ابتدا به مزایا و سپس به معایب آن اشاره میکنیم. از مزایای میلگرد مرکب میتوان موارد زیر را نام برد:
- وزن سبک
- عمر طولانی
- مقاومت فوقالعاده در برابر خوردگی
- تولید براساس انواع استاندارد میلگرد
معایب میلگرد مرکب نیز شامل موارد زیر میشود:
- نیازمند تکنیکهای خاص جهت نصب
- قیمت بالاتر در مقایسه با میلگرد آجدار
نکات مهم درباره میلگرد مرکب
افرادی که قصد خرید میلگرد مرکب را دارند، بایستی به چند نکته مهم توجه داشته باشند. اول اینکه باید مشخصات فنی میلگرد را با توجه به اهداف خود انتخاب کنند. این میلگرد مانند سایر مقاطع فولادی دارای ضخامت و سایزبندی مشخصی است و در چندین وزن تولید میشود. درمجموع، ابعاد و وزن میلگرد مرکب منتخب شما باید با پروژه مورد نظرتان همخوانی داشته باشد. در رابطه با قیمت میلگرد هم نکات مختلفی وجود دارد.
از عوامل موثر بر قیمت میلگرد مرکب میتوان برند تولیدکننده، خصوصیات فنی و ابعادی، نرخ انرژی و ارز و شرایط کلی حاکم بر بازار فولاد را نام برد. با در نظر گرفتن این موارد، میتوان از باکیفیت بودن میلگرد و قیمت مناسب آن اطمینان حاصل کرد و انتخاب رضایتبخشی داشت.

میلگرد مرکب؛ برای سازههای مقاوم و سبک
میلگرد مرکب یک نوع میلگرد است که با متریالی نظیر مواد کامپوزیتی یا الیاف تقویتشده و همینطور، فولاد تولید میشود. این میلگرد به لطف داشتن مقاومت خوب در برابر خوردگی و وزن سبک در بسیاری از سازههای عمرانی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. از موارد مصرف میلگردهای مرکب میتوان به ساختمانهای عظیم، سازههای زیرزمینی، سازههای دریایی و تاسیسات شیمیایی اشاره کرد. این میلگرد در مقایسه با میلگرد آجدار دارای مقاومت بهتری در برابر خوردگی است و وزن سبکتری هم دارد، اما هزینه آن بیشتر است. ضمناینکه نصب میلگردهای مدل مرکب به تکنیکهای خاصی نیاز دارد و بایستی توسط افراد ماهر اجرا شود.