إ
آهن آنلاین
بسته ویژه وزارت صمت برای جبران خسارت کمبود انرژی

بسته ویژه وزارت صمت برای جبران خسارت کمبود انرژی

شنبه 15 دی 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین، وزارت صنعت، معدن و تجارت برای جبران خسارت ناشی از اعمال محدودیت‌های انرژی که تولیدکنندگان را با افت تولید در سال‌جاری مواجه کرده، یک بسته حمایتی تعریف کرده است. براساس گزارشی که سیدمحمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت به دولت ارائه کرده است، برق تحویلی به صنایع در ۶ ماهه نخست امسال ۴۰ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته است و زمان از دست ‌رفته صنایع برای تولید که سال گذشته ۱۴ درصد بود به ۲۲ درصد رسیده است. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در آغاز سال ۱۴۰۳ این سال را با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کرده تا گامی در راستای از حمایت از تولید برداشته شود.

در گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه صنایع پتروشیمی، فولاد و آهن آلات و سیمان سهم ۴۲ درصدی در ارزش‌افزوده کل بخش صنعت و ۵۱ درصدی در کل صادرات غیرنفتی کشور دارند، تاکید شده است: عدم‌النفع ناشی از تولید از دست ‌رفته صنایع عمده کشور ناشی از اعمال محدودیت برق، تنها در تابستان ۱۴۰۳ افزون بر ۱۷۳٫۵ هزار میلیارد تومان(همت) بوده است. در طراحی این بسته حمایتی ابعاد مختلفی از جمله تسهیلات در پرداخت حق بیمه، مالیات سررسید شده، استمهال در پرداخت اقساط وام‌ها و... پیش‌بینی شده است.

آیا بسته حمایتی امیدوارکننده است؟

واحدهای تولیدی به‌ویژه فولادسازان تا چه اندازه می‌توانند به این بسته حمایتی دلخوش باشند؟ این پرسشی بود که «آهن آنلاین» با مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان مطرح کرد. مجید سعیدیان در پاسخ به این پرسش عنوان کرد: «در عمل اداره سازمان‌های استانی و شهر تهران هیچ تسهیلی برای تولیدکنندگان قائل نیستند.، براساس تجربه‌های گذشته من به این بسته‌های حمایتی چندان خوشبین نیستم، چراکه تاکنون در عمل مسئولان گامی برای حمایت از تولیدکنندگان برنداشته‌اند.»

سعیدیان خاطرنشان کرد: «در زمینه ناترازی انرژی از جمله برق و گاز موضوع این است که تمام بخش‌های مختلف با این مشکل روبرو هستند و تمام سازمان‌ها و بخش‌های مختلف ما ناترازی دارند. اینک دولت از محل کدام درآمد خودمی‌تواند این ناترازی‌ها  را جبران کند.»

وی در ادامه با اشاره به این موضوع که تا پیش از این نیز ستاد تسهیل تشکیل شده بود تا در راستای حمایت از تولیدکنندگان گام بردارد، اظهار کرد: «در واقع وظیفه ستاد تسهیل این است که هرگاه مشکلی برای تولیدکننده در پرداخت‌های خود نسبت به هر ارگان یا نهادی پیش بیاید، مشکل را بررسی می‌کند تا برای بازپرداخت آن تولیدکننده از ارگان‌های مختلف مهلت پرداخت بگیرد. مسئله این است که نامه با امضای همین ستاد که با حضور استاندار، نماینده مدیر کل اداره‌های مختلف از جمله برق، مالیات و... وزیر اطلاعات و نماینده دادگستری در راستای حمایت از تولیدکنندگان صادر می‌شود، ممکن است که ارگان یا بانک مورد نظر به آن متعهد نباشند، این در حالی است که ستاد تسهیل یک ستاد قانونی است. »

مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان در ادامه همچنین یادآور شد: «علاوه بر ستاد تسهیل، ستاد رفع موانع تولید را داریم که آن هم یک ستاد قانونی محسوب می‌شود که باید در راستای رفع موانع تولید گام بردارد، اما در عمل شاهد هستیم که کسی متعهد به انجام این اقدامات نیست. هم‌اکنون نیز ممکن است وزارت صنعت، معدن و تجارت یک بسته حمایتی را طراحی کرده باشد، اما این در عمل است که باید ببینیم این بسته اجرا خواهد شد یا خیر؟ چراکه وقتی خود این وزارتخانه نیز با ناترازی‌هایی روبرو است، سرمایه این بسته حمایتی را از کجا می‌خواهد تامین کند و آیا ارگان‌های دیگر با این بسته همراهی خواهند شد.»

وی در ادامه تاکید کرد: «باید این موضوع را مطرح کنیم که چرا ستادهای مختلف تعریف می‌کنیم، اما در عمل متعهد به آن‌ها نیستیم. برای نمونه ستاد رفع موانع تولید ایجاد می‌کنیم که در این ستاد مدیر و معاون و کلی افراد مشغول به کار هستند، درحالی‌که باید این پرسش را مطرح کرد که اصلا چرا موانع برای تولید ایجاد می‌کنیم که بعد بخواهیم آن را برطرف کنیم.»

مدیرعامل شرکت فولاد خرمدشت تاکستان خاطرنشان کرد: «با وجود موانع مختلفی که در کشور وجود دارد، دیگر تولیدکنندگان چندان مایل به تولید ندارند و به نوعی دل‌زده شده‌اند.»

از دست دادن یک فصل کاری

سعیدیان همچنین در پاسخ به این پرسش که کارخانه های تولید کننده فولاد در طول سال چه میزان از تولید خود را بابت ناترازی انرژی از دست می‌دهند، تصریح کرد: «واحدهای فولادی یک فصل کاری خود به مدت سه ماه در طول یک سال از دست می‌دهند. در شرایط کنونی اقتصادی کشور، مگر یک واحد فولادی چه اندازه سود دارد که بخواهد سه ماه خود را از دست بدهد، این بدان معناست که در واقع تمام سود خود را از دست می‌دهد، زیرا سود یک واحد فولادسازی در طول یک سال حدود سه ماه است که با از دست دادن این سه ماه در واقع تمام سود خود را در طول یک سال از دست می‌دهد.»

وی همچنین در ادامه افزود: «از سوی دیگر، واحدهای فولادسازی که مشتریان خارجی دارند با توجه به بدقولی آن‌ها در بعضی فصول سال به‌دليل اعمال محدویت‌های انرژی، قادر به تامین به‌موقع مشتریان خود نمی‌شوند و پس از مدتی مشتریان و بازار هدف صادراتی خود را از دست می‌دهند. به همین دلیل بود که صادرات فولاد ایران در سال‌جاری با ۲۰ درصد افت همراه شد. اگر این شرایط ادامه داشته باشد، ممکن است بیشتر بازارهای صادراتی فولاد ایران از دست برود. در چنین شرایطی کدام بسته حمایتی می‌تواند این موضوع را جبران کند.»
 

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.