کمبود گاز، واحدهای فولادی را تعطیل کرد
به گزارش آهن آنلاین- بخش فولاد بهطور جدی با معضل کمبود گاز و برق مواجه است که این موضوع موجب تعطیلی بخش زیادی از واحدهای تولیدی شده است. ازاینرو، روز شنبه اول دیماه فعالان فولادی از عرضه آهناسفنجی در تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران خودداری کردند. در وضعیتیکه صنعت فولاد عملا در رکود کامل بهسر میبرد و نرخ دلار در بازار آزاد کاهشی شده است محصولات این زنجیره خریدار ندارد و آهناسفنجی در کانال 14 هزار تومان بهازای هرکیلوگرم بهثبات رسیده است. در این بحبوحه دولت بهفکر جبران کسری بودجه است که نرخ ارز را افزایشی شده است. اما این احتمال وجود دارد که بهگفته رئیس بانک مرکزی طی روزهای آتی نرخ ارز کاهشی شود، اما افزایش هزینه تولید نیاز بهافزایش نرخ ارز را ضروری میکند.
تأثیر نرخ ارز و بحران انرژی بر رکود بازار فولاد ایران
همچنین بازار سرمایه بهویژه بانکها نیاز به نرخ ارز جدید دارند. تغییر نرخ مبادله بخشی از این نیاز را در مدت زمان کوتاه جبران میکند اما بهطور کامل کافی نخواهد بود. ازطرفی افزایش نرخ ارز مبادله برای توسعه حوزه صادرات مفید خواهد بود و موجب میشود که بخش فولاد در بازار داخل که بهطور کامل در رکود بهسر میبرد تا حدودی نجات پیدا کند. اما فاصله نرخ ارز در بازار غیررسمی و رسمی تاحدودی میتواند باعث به وجود آمدن رانت شود.
در حالحاضر مشکل برق و گاز بر فولاد دو تاثیر مختلف میگذارد. قطعی انرژی در این حوزه موجب کاهش تولید میشود که در ادامه افت عرضه در بازار عرضه و تالار صنعتی بورس کالا اتفاق میافتد که اگر این معضل در صنایع پاییندستی نیز رفم بخورد میزان تقاضا نیز تحتتاثیر قرار میگیرد و عملا برای محصولات زنجیره فولاد و آهن آلات مشتری وجود ندارد. همان اتفاقی که در رینگ فیزیکی بورس کالای روز شنبه اول دیماه افتاده است. همینموضوع در بخش ورق فولادی نیز افتاده است که ورق با افزایش قیمت همراه شد ولی تقاضای کم برای این محصول نشاندهنده عدممصرف ورق در صنعت است.
در چنین شرایطی دولت بیشتر کارخانههای بزرگ را مجبور بهسرمایهگذاری در حوزه انرژی خورشیدی کرده است که هرینه ثابت این واحدها را افزایش میدهد که چینیها برای تحقق این موضوع اعلام آمادگی کردهاند، بهطوریکه سال آینده ساختار بازار فولاد ایران تغییر خواهد کرد اما در کوتاه مدت اتفاق مثبتی برای این حوزه نخواهد افتاد.
عدم استقبال مشتریان از محصولات فولادی
بهطور میانگین، قیمت میلگرد در معاملات تالار صنعتی بورس کالای روز چهارشنبه 28 آذر ماه به 27 هزار و 856 تومان بهازای هرکیلوگرم بهثبت رسید که افزایش 1.7 درصدی را نسبتبه قیمت معاملاتی هفته پیش از آن نشان میدهد. بررسی این معاملات نشان میدهد که کمبود انرژی در واحدهای فولادی و همچنین رکود در بخش مسکن و ساخت و ساز موجبشده تا فقط 60 درصد از میلگردهای عرضه شده بهفروش برسد. بررسی بازار آزاد نیز نشان میدهد که میلگرد در مدار صعود قرار دارد. برای مثال هرکیلوگرم میلگرد میانه بهطور میانگین با قیمت 27 هزار و 910 تومان بهفروش رسید که نسبتبه آخرین روز معاملاتی 2.3 درصد افزایش را گزارش میکند. همچنین هرکیلوگرم میلگرد تولید شرکت ذوب آهن اصفهان با میانگین قیمت 28 هزار و 180 تومان در بازار عرضه شد که نسبتبه روز گذشته تغییر چندانی نداشته است.
درحالیکه تیرآهن در تالار صنعتی بورس کالای ایران با کاهش قیمت یک تا دو هزار تومانی بهازای هرکیلوگرم همراه بود، این محصول در بازار آزاد روند صعودی داشت بهطوریکه هر کیلوگرم تیرآهن تولیدی کارخانه ذوب آهن تحویل کارخانه با قیمت 28 هزار و 640 تومان موردمعامله قرار گرفت. پروفیل ساختمانی خلاف جهت سایر محصولات زنجیره فولاد حرکت کرد بهطوریکه در روز معاملاتی شنبه اول دیماه پروفیل ساختمانی اصفهان بهطور میانگین 0.7 درصد کاهش را بهازای هرکیلوگرم بهثبت رساند و پروقیل سایز 20*20 با قیمت 36 هزار و 910 تومان بهفروش رسید و پروفیل تهران نیز در روز موردبررسی بدون تغییر قیمت باقی ماند.