آهن آنلاین
کمبود مواد اولیه فولاد و ضرورت سرمایه‌گذاری در اکتشاف معادن سنگ آهن

کمبود مواد اولیه فولاد و ضرورت سرمایه‌گذاری در اکتشاف معادن سنگ آهن

شنبه 01 دی 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- یکی از چالش‌های توسعه صنعت آهن و فولاد کشور، تامین مواداولیه از جمله سنگ‌آهن است. سالانه حدود ۱۰۰ میلیون تن سنگ آهن در کشور استخراج می‌شود در حالی که ظرفیت فرآوری ۱۶۰ میلیون تن کانسنگ آهن وجود دارد. به گفته رئیس خانه معدن با کشف ذخایر جدید می‌توان بخشی از نیازهای آینده صنایع فولادی را تامین کرد. کارشناسان معتقدند در صنعت آهن سرمایه‌گذاری باید روی اکتشاف ذخایر جدید متمرکز شود.بر اساس اطلاعات موجود اکتشافی ذخایر سنگ آهن ایران در حدود ۳ و نیم میلیارد تن است. ۱۰ درصد این ذخایر را ذخایر هماتیتی تشکیل می‌دهد و در افق ۱۴۰۴ کشور قرار بود ظرفیت تولید فولاد به ۵۵ میلیون تن برسد که در حال حاضر ۳۳ میلیون تن آن محقق شده است.

در کارخانه‌ های تولید کننده فولاد، مواد اولیه مانند سنگ آهن، زغال سنگ، سنگ آهک و آهن قراضه مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین عناصر شیمیایی مهمی مانند کربن، منگنز، کروم، نیکل، مولیبدن، وانادیم، بور، تیتانیوم، سیلیسیوم، گوگرد، فسفر و آلومینیوم جزو مواد اولیه تولید فولاد به حساب می‌آیند. در حال حاضر واحدهای فرآوری سنگ‌آهن در ظرفیتی پایین‌تر از ظرفیت اسمی خود فعالیت می‌کنند و تولیدات معادن سنگ‌ آهن برای تأمین خوراک آنها کافی نیست، با همین روند استخراج، ذخایر فعلی بعد از ۲۰ تا ۲۵ سال به اتمام خواهد رسید. آنگونه که کارشناسان این بخش می‌گویند در صورتی که ظرفیت تولید برای تأمین نیاز واحدهای فرآوری افزایش یابد و ضریب دسترسی واحدهای فرآوری به ماده معدنی نیز در نظر گرفته شود این زمان ۱۰ تا ۱۵ سال خواهد بود بنابراین نیاز به سرمایه‌گذاری‌های بالا در اکتشاف ذخایر جدید سنگ آهن وجود دارد.

توسعه صنایع فولادی به تامین پایدار مواد اولیه وابسته است

محمدرضا بهرامن در گفت‌وگو با خبرنگار آهن آنلاین عنوان کرد:‌ «بخش معدن تامین‌کننده ماده اولیه برای بسیاری از صنایع از جمله صنایع فولادی است. توسعه صنایع فولادی به تامین پایدار مواد اولیه وابسته است در غیر این صورت نمی‌توان برنامه‌های توسعه‌ای که صنایع فولادی در دستور کار خود دارند و هدفگذاری‌هایی را که برای افزایش تولید دارند، وارد فاز عملیاتی کنند.»

ضرورت جذب سرمایه‌گذاری خارجی با ارتباطات مناسب برون‌مرزی

بهرامن خاطرنشان کرد:‌ یکی از مهمترین استراتژی‌ها در تامین مواد اولیه پایدار روابط و ارتباطات برون‌مرزی مناسب است.این ارتباطات ضمن جلب و جذب سرمایه خارجی می‌تواند زمینه‌ساز تامین مواد اولیه از معادن سایر کشورها باشد. وی اظهار کرد:‌ «اگر این اقدامات انجام نشود سرمایه‌گذاری‌های کلانی که برای احداث و توسعه واحدهای تولید آهن و فولاد انجام شده است روی زمین خواهد ماند و نمی‌توان از این واحدها تولیدی متناسب با ظرفیت‌های احداث‌شده تامین کرد.» بهرامن با اشاره به زنگ خطر کمبود مواد اولیه واحدهای فولادی از جمله سنگ آهن، عنوان کرد:‌ «برخی کارشناسان معتقدند که ذخایر سنگ آهن کشور تنها برای 10 سال آینده کافی است. البته اکتشافات پیش‌روی واحدهای معدنی است و با کشف ذخایر جدید می‌توان بخشی از نیازهای آینده صنایع فولادی را تامین کرد.»

کشف ذخایر سنگ آهن نیاز به حفاری در عمق‌های بیش از 1000 متر دارد

وی با بیان اینکه کشف ذخایر سنگ آهن نیاز به حفاری در عمق‌های بیش از 1000 متر دارد، گفت:‌برای اینکه اکتشافات عمقی انجام شود هم نیاز به تکنولوژی وجود دارد و هم آنکه باید سرمایه‌گذاران جدید جذب شوند. ساختار زمین‌شناسی در ایران نشان می‌دهد که شرایط  به گونه‌ای است که کشف ذخایر مهم نیازمند حفاری‌های عمقی است.این حفاری‌ها و اکتشافات می‌تواند نگرانی‌هایی را که در زمینه تامین مواد اولیه صنایع آهن و فولاد وجود دارد را برطرف کرد. وی با بیان اینکه حفاری‌های موفق در معادن سرب و روی انجام و منجر به کشف ذخایر مهم و استراتژیک این دو ماده معدنی شده است، عنوان کرد:‌ «در مورد سنگ آهن نیز اکتشافات جدید و سرمایه‌گذاری‌های ضروری در این زمینه ضامن تامین مواد اولیه برای صنعت آهن آلات و فولاد است. البته باید نگاهی نیز به بازارهای جهانی داشت باشیم و دسترسی به بازار کشورهای مختلف با ارتباطات موثر و مفید افزایش یابد.»

تضمین سرمایه‌گذاری‌ در تولید با سرمایه‌گذاری در تامین مواد اولیه

رئیس خانه معدن ایران تصریح کرد:‌ نگرانی و برنامه‌ریزی باید در مورد تمام مواد معدنی مورد استفاده صنایع وجود داشته باشد. نباید خوشحال باشیم که مس به اندازه کافی وجود دارد و کاتد تولید می‌کنیم بلکه باید سرمایه‌گذاری اولیه برای تامین پایدار مواد اولیه را به گونه‌ای انجام دهیم که منجر به تضمین سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در حلقه‌های تولید در صنایع مختلف از جمله آهن و فولاد باشد. وی گفت:‌ «به دلیل ساختار ویژه زمین‌شناسی در ایران باید برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای برای تامین چند ماده اولیه از جمله آهن، مس، روی و طلا وجود داشته باشد. چون این مواد اولیه و تامین پایدار آنها تضمین‌کننده سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده و توجیه اقتصادی برای طرح‌های توسعه‌ای در این صنایع است.»

قیمت مواد اولیه صنایع فولادی مزیت تولید در این صنعت است

رئیس خانه معدن درباره قیمت مواد اولیه مورد نیاز صنایع فولادی خاطرنشان کرد:‌ «قیمت مواد اولیه صنایع فولادی از جمله سنگ آهن بسیار مناسب است و یکی از مزیت‌های صنایع فولادی در تولید قیمت مناسب مواد اولیه مورد نیاز تولید برای این صنایع است. وی با تاکید بر ضرورت توجه به طرح آمایش سرزمین عنوان کرد:‌ در انجام طرح‌های توسعه‌ای و ایجاد سرمایه‌گذاری‌های جدید در صنعت آهن و فولاد باید به بحث قیمت‌گذاری توجه کرده و از قیمت‌گذاری دستوری پرهیز شود. قیمت‌گذاری دستوری پذیرفته شده نیست. رئیس خانه معدن عنوان کرد:‌ با توجه به طرح آمایش سرزمین، استقرار صنایع فولادی باید در بخش‌هایی از کشور انجام شود که از نظر منابع توجیه داشته باشد و به نوعی احداث طرح‌های جدید تحت فشارهای محلی صورت نگیرد.»

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.