آهن آنلاین
جای خالی میلگرد و تیرآهن در بورس کالا

جای خالی میلگرد و تیرآهن در بورس کالا

سه‌شنبه 13 آذر 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- امروز 13 آذرماه 1403، بازار جهانی فولاد بار دیگر شاهد افزایش قیمت بود. این در حالی است که طی یک ماه گذشته، قیمت آهن آلات و فولاد در سطح جهانی نوسانات چشمگیری را تجربه کرده و پس از یک دوره کاهش، دوباره روند صعودی به خود گرفته است. با نزدیک شدن به پایان سال میلادی، بسیاری از پروژه‌های عمرانی و صنعتی در سطح بین‌المللی به دنبال تأمین نیازهای فولادی خود هستند. این موضوع، تقاضا را در برخی بازارها به شکل قابل‌توجهی افزایش داده است. در ماه گذشته، برخی از کشورهای تولیدکننده فولاد، به دلیل مشکلاتی نظیر کمبود انرژی یا محدودیت‌های زیست‌محیطی، با کاهش تولید مواجه شدند. این کاهش عرضه، بر قیمت جهانی آهن آلات تأثیر گذاشت. این افزایش قیمت جهانی، اثرات خود را به‌سرعت بر بازارهای داخلی کشورهایی مانند ایران نشان داده است. افزایش قیمت دلار در بازار داخلی نیز، فشار مضاعفی بر مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان داخلی وارد کرده است. این توضیح می‌تواند به خوانندگان دید روشنی از دلایل رشد قیمت فولاد جهانی بدهد و آن‌ها را با عوامل مؤثر آشنا کند. 

بازار آهن‌آلات ایران تحت‌فشار نوسانات ارزی

در ایران، شرایط بازار داخلی نیز متأثر از تحولات ارزی بوده است. قیمت دلار با عبور از مرز 71 هزارتومان به یکی از بالاترین ارقام تاریخی خود رسیده است. این افزایش نرخ ارز، اثر مستقیمی بر بازار آهن‌آلات گذاشته و به نوسانات قیمتی در محصولات مختلف دامن زده است.

 

نوسانات قیمت میلگرد 32 نیشابور
نوسانات قیمت میلگرد 32 نیشابور

 

میلگرد، به‌عنوان یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی در صنعت ساختمان، امروز شاهد نوسانات قیمتی غیرهمسو بود. درحالی‌که برخی از شرکت‌های تولیدکننده قیمت این محصول را افزایش دادند، گروهی دیگر قیمت‌ها را کاهش دادند.

 

نوسانات قیمت میلگرد 32 بنگاه تهران
نوسانات قیمت میلگرد 32 بنگاه تهران

با توجه به نوساناتی که در مبادی مختلف تولیدکنندگان محصول میلگرد وجود داشت می‌توان برداشت کرد که تولیدکنندگان بسته به شرایط بازار و حجم موجودی انبار خود، ممکن است قیمت‌گذاری متفاوتی داشته باشند و نوسانات مقطعی تقاضا در مناطق مختلف کشور می‌تواند بر روند قیمت‌گذاری اثرگذار باشد. همان‌طورکه در نمودار فوق مشاهده می‌کنید روند قیمت سایز 32 میلگرد نیشابور در محل‌های تحویل، رنج متفاوت را پشت سر گذاشته است. در محل تحویل تهران این محصول 29 هزار و 90 تومان در ازای هر کیلوگرم قیمت‌گذاری شد و در محل تحویل کارخانه نیز 28 هزار تومان مورد معامله قرار گرفت که 0.7 درصد افزایش پیدا کرده است.

رشد قیمت تیرآهن در بازار آهن الات

ترکیب افزایش قیمت دلار و رشد قیمت‌های جهانی فولاد، بازار آهن‌آلات ایران را وارد مرحله‌ای حساس کرده است. از یک سو، تولیدکنندگان داخلی تحت فشار هزینه‌های بالای تولید قرار دارند، و از سوی دیگر، مصرف‌کنندگان به دلیل افزایش قیمت محصولات با چالش خرید مواجه شده‌اند. قیمت تیرآهن، برخلاف میلگرد، روند یکنواخت‌تر مثبتی داشت. افزایش تقاضا در بازار ساخت‌وساز و همچنین رشد هزینه‌های تولید به دلیل نرخ بالای دلار، از جمله دلایل این افزایش قیمت هستند. این محصول، که برای پروژه‌های بزرگ‌تر ساختمانی و صنعتی استفاده می‌شود، معمولاً تأثیرپذیری مستقیمی از تغییرات قیمت مواد اولیه و هزینه‌های حمل‌ و نقل دارد. 

 

نوسانات قیمت تیرآهن 14 بناب
نوسانات قیمت تیرآهن 14 بناب

 

به عنوان مثال قیمت میلگرد بناب در سایزهای 14 و 16 با افزایش قیمت 0.4 و 0.5 درصدی در روز جاری همراه بوده‌اند. اکنون میلگرد سایز 14 این شرکت در بنگاه تهران 3میلیون و 654 هزارتومان در ازای هر شاخه قیمت‌گذاری شده است.

صنعت فولاد ستون اقتصادی کشور با چالش‌های بهره‌وری

صنعت فولاد یکی از مهم‌ترین ارکان اقتصاد ایران به شمار می‌رود و تأثیر آن بر تولید ناخالص داخلی (GDP) به 4.5 درصد رسیده است. این رقم نشان‌دهنده نقش کلیدی این صنعت در تقویت بنیان‌های اقتصادی و ایجاد فرصت‌های شغلی مستقیم و غیرمستقیم در سراسر کشور است.

با نگاهی به چشم‌انداز افق 1404، برنامه‌ریزی‌ها برای دستیابی به تولید 55 میلیون تن فولاد انجام شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که ظرفیت تولید فولاد کشور اکنون به این هدف نزدیک شده است، اما تولید واقعی همچنان با ظرفیت اسمی فاصله قابل توجهی دارد. این کاهش مداوم بهره‌وری نشان‌دهنده مشکلاتی در مدیریت منابع، تأمین مواد اولیه، و بهینه‌سازی فرآیندهای تولید است. این شرایط می‌تواند تأثیرات منفی بر سودآوری شرکت‌های فعال در این حوزه و کاهش رقابت‌پذیری آن‌ها در بازارهای داخلی و بین‌المللی داشته باشد.

برای عبور از چالش‌های موجود و افزایش ضریب بهره‌برداری، توجه به موضوعاتی مانند بهینه‌سازی مصرف انرژی، ارتقای فناوری‌های تولید، و کاهش وابستگی به منابع خارجی ضروری است. همچنین حمایت‌های دولتی و تسهیل شرایط صادرات می‌تواند نقشی اساسی در تحقق اهداف این صنعت داشته باشد.

معاملات بورس کالا در روز جاری چگونه رقم خورد

در روز جاری شاهده حضور محصولاتی همچون ورق، نبشی و ناودانی در رینگ معاملاتی بورس کالا بودیم. در این بین این محصولات تنها محصولی که خوش درخشید «ورق» بود که 51 درصد از عرضه صورت گرفته این محصل در بخش‌های (سرد، گرم و گالوانیزه) به معامله ختم شد.

 

معاملات آهن آلات حاضر  در رینگ معاملات بورس کالا
معاملات آهن آلات حاضر  در رینگ معاملات بورس کالا

 

مقدار عرضه‌ای که برای «ورق» در روز جاری رقم خورد برابر با 28 هزار و 850 تن بود و از این مقدار عرضه، 14 هزار و 800 تن مورد معامله قرار گرفت. ارزش معامله این محصول در روز 13 آذرماه 638 میلیارد تومان به ثبت رسید. دیگر محصولی که در روز جاری در تالار صنعتی بورس کالا فروخته شد مربوط به ناودانی بود که تولیدکنندگانی همچون ذوب‌آهن اصفهان، فولاد الماس یزد، فولاد ناب تبریز، صنایع تولیدی نورد گرم فلز، مجتمع ذوب و نورد صبا فولاد سمنان، مجتمع فولاد البرز غرب و نورد فولاد خاوران وارد میدان رقابت شدند.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.