آهن آنلاین
ورق فلاشینگ چیست؟

ورق فلاشینگ چیست؟

دوشنبه 12 آذر 1403
زمان مطالعه: 9 دقیقه

ورق سیاه فلاشینگ از جنس ورق سیاه است که برای پوشش‌دهی درزها و استفاده در نمای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ورق‌ها به راحتی به شکل‌های مختلف در می‌آیند و امکان برش دادن آن‌ها وجود دارد. از طرف دیگر قیمت ورق فلاشینگ بخاطر نداشتن پوشش‌هایی مثل گالوانیزه، مناسب‌تر از سایر انواع ورق‌هاست. البته بعضی از انواع این ورق‌ها با فولاد گالوانیزه هم تولید می‌شوند تا در مناطقی که تغییرات دمایی زیاد یا رطوبت بالایی دارند، مورد استفاده قرار گیرند. ورق‌های فلاشینگ در کنار ساندویچ پانل و انواع آن برای عایق‌بندی و ساخت سقف شیبدار مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع قسمت‌هایی که امکان پوشاندن آن‌ها با ساندویچ پانل وجود ندارد، با ورق فلاشینگ پوشانده می‌شوند. در این مقاله از آهن آنلاین آنچه لازم است درباره ورق سیاه فلاشینگ بدانید را توضیح می‌دهیم و کاربردها و انواع این محصولات را بررسی می‌کنیم.  

ورق سیاه فلاشینگ چیست؟

ورق فلاشینگ (Flashing) با نام گاتر هم شناخته می‌شود. این محصول معمولا از جنس ورق سیاه ساخته می‌شود، اما نمونه‌های گالوانیزه و پوشش‌دار آن نیز در بازار موجود است. ورق‌ فلاشینگ برای آب‌بندی و عایق کردن درزها به‌خصوص در سازه‌های دارای ساندویچ پنل مورد استفاده قرار می‌گیرد. ورق‌های فلاشینگ در شکل‌ها و سایزهای گوناگون در بازار موجود هستند تا برای قرار گرفتن در قسمت‌های مختلف سازه مناسب باشند. ورق فلاشینگ محصولی است که هم در آب‌بندی بخش‌های بیرونی سازه و هم در زیبایی نمای ساختمان نقش مهمی ایفا می‌کند.

کاربردهای ورق سیاه فلاشینگ

ورق گاتر معمولا در بخش‌های خارجی ساختمان مثل سقف و دیوارها مورد استفاده قرار می‌گیرد تا از مصالح به‌کاررفته در ساختمان در برابر عواملی مثل رطوبت یا تابش مستقیم نور خورشید محافظت کند. وقتی ساندویچ پنل‌ها روی سقف سازه قرار می‌گیرند، درزها یا قسمت‌هایی مثل محل اتصال سقف به‌دیوار خالی می‌ماند. آب باران و غبار به‌راحتی از این بخش‌ها عبور می‌کند و به‌قسمت‌های زیرین ساندویچ پنل‌ها می‌رسد و به آن‌ها آسیب می‌رساند. اما اگر این بخش‌ها با استفاده از ورق سیاه فلاشینگ پوشانده شود، آب باران به پایین هدایت می‌شود و دیگر از درزها به زیر ساندویچ پانل نفوذ نخواهد کرد.

 

کاربرد ورق سیاه فلاشینگ
کاربرد ورق سیاه فلاشینگ

 

ورق سیاه فلاشینگ ظاهر یکدست و زیبایی دارد. با قرار گرفتن این ابزار در درزها و گوشه‌ و کنار سازه، حفره‌ها، شکاف‌ها و بخش‌های نامنظم سازه پوشانده می‌شود و ظاهر یکدست و زیبایی در معرض دید قرار می‌گیرد. به‌همین دلیل بعضی از سازندگان حتی در بخش‌هایی که نیازی به‌ آب‌بندی نیست هم از گاتر استفاده می‌کنند. مثلا لبه پنجره‌ها را با گاتر می‌پوشانند یا در پوشش نمای ساختمان از این ورق‌ها استفاده می‌کنند. در ادامه به تعدادی از کاربردهای دیگر ورق‌های گاتر نیز اشاره می‌کنیم:

  • ایجاد پوشش برای لوله و اتصالات بیرونی: معمولا با استفاده از گاتر قسمت زیرین ناودانی‌ها یا لوله‌های آب روکار را می‌پوشانند تا در صورت نشتی، رطوبت آن‌ها به مصالح ساختمان آسیب نرساند.
  • در بعضی از سازه‌ها دور دودکش‌ها و سیستم‌های تهویه را با این نوع ورق می‌پوشانند تا از نفوذ باد به داخل ساختمان از طریق دودکش پیشگیری کنند.
  • این ورق‌ها در بعضی از قسمت‌های سازه که احتمال نفوذ آب باران و برف وجود دارد، برای هدایت این آب‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • ورق‌های فلاشینگ در مناطقی که باران‌های اسیدی می‌بارد، به‌عنوان یک لایه محافظ در برابر خوردگی و اکسید شدن عمل می‌کنند.
  • این ورق‌ها علاوه‌بر صنعت ساختمان، در صنایع دیگری چون ساخت مخازن و کشتی‌سازی نیز کاربرد دارند و در برخی موارد برای عایق‌بندی بدنه مخازن و کشتی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع ظاهری ورق فلاشینگ

ورق‌های فلاشینگ برای بخش‌های مختلفی از سازه مورد استفاده قرار می‌گیرند، به‌همین‌خاطر باید شکل‌ها و اندازه‌های گوناگونی داشته باشند. این محصولات را هم براساس شکل ظاهری و هم براساس آلیاژ به‌کار رفته در تولید آن‌ها می‌توان به انواع مختلفی تقسیم کرد. کاربرد انواع ورق فلزی فلاشینگ هم بر اساس شکل و جنس آن‌ها تعیین می‌شود.

 

نصب ورق سیاه فلاشینگ
نصب ورق سیاه فلاشینگ

 

در ادامه انواع ورق فلاشینگ براساس شکل ظاهری آن‌ها را نام می‌بریم و درباره هرکدام از آن‌ها توضیحاتی ارائه می‌دهیم:

  • ورق فلاشینگ نبشی: این ورق‌ها به شکل L هستند و برای پوشاندن محل اتصال دیوار و سقف به‌کار می‌روند تا از نفوذ رطوبت به زیر ساندویچ پنل‌های سقف پیشگیری کنند.
  • ورق فلاشینگ U: این نوع ورق به شکل U یا دو گاتر نبشی چسبیده به‌یکدیگر است. این فلاشینگ‌ها دو ضلع عمودی موازی دارند که لبه‌ آن‌ها برای جای‌گیری بهتر و مقاومت بیشتر خم شده است. گاتر U‌ برای لبه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بعضی از پروژه‌ها این نوع ورق سیاه فلاشینگ را در لبه ساندویچ پنل کار می‌کنند تا پنل به‌صورت کامل عایق شود و راه نفوذی نداشته باشد.
  • ورق فلاشینگ سه‌پله: این نوع گاتر به‌شکل Z اما با زاویه‌های ۹۰ درجه ساخته می‌شود. این نوع گاتر بیشتر برای قسمت آبریز سقف مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • ورق فلاشینگ چکشی: این ورق‌ها برجستگی‌هایی به شکل چکش دارند و برای لبه‌های خاص سازه مورد استفاده قرار می‌گیرند. گاترهای چکشی سطح اصطکاک بیشتری با سازه ایجاد می‌کنند و برای کاهش لغزندگی هم مناسب هستند.
  • ورق فلاشینگ تاج: یکی از درزهای سقف‌های شیب‌دار، تاج سقف است؛ یعنی قسمتی است که شیب سمت راست و چپ به هم می‌رسند. گاتر تاج برای همین قسمت مورد استفاده قرار می‌گیرد و آب‌بندی سقف را تکمیل می‌کند.
  • ورق فلاشینگ کلاهکی: این ورق‌ها برای کلاهک دودکش‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند تا از نفوذ باد به‌داخل ساختمان پیشگیری کنند.

انواع آلیاژ ورق فلاشینگ

همانطور که پیش از این اشاره کردیم، انواع ورق فلزی برای تولید گاتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. بعضی از آن‌ها هزینه کم‌تری دارند و بعضی دیگر باکیفیت بالاتر و مقاومت بیشتر ساخته می‌شوند. بنابراین، سازندگان می‌توانند براساس هزینه یا کیفیت مورد انتظار، نوع مناسب گاتر را انتخاب کنند. در ادامه انواع ورق که برای تولید فلاشینگ مورد استفاده قرار می‌گیرند را نام می‌بریم و درباره ویژگی‌های هرکدام از آن‌ها توضیح می‌دهیم:

  • ورق سیاه: پرکاربردترین متریال برای ساخت فلاشینگ ورق سیاه است؛ زیرا هم قیمت مناسبی دارد و هم تاحد زیادی در برابر رطوبت، خوردگی و زنگ‌زدگی مقاوم است. البته ورق سیاه فلاشینگ معمولا با رنگ‌های الکترواستاتیک یا پوشش‌های اپوکسی رنگ‌آمیزی می‌شود تا مقاومت بیشتری در برابر رطوبت به دست آورد.
  • ورق گالوانیزه: در مناطقی که رطوبت هوا زیاد است یا در اکثر ماه‌های سال بارش وجود دارد، از ورق گالوانیزه فلاشینگ استفاده می‌کنند. این نوع گاترها در برابر رطوبت، باران‌های اسیدی و مواد شیمیایی و سایر عوامل خورنده مقاوم هستند و زنگ نمی‌زنند. البته قیمت ورق فلاشینگ گالوانیزه بالاتر از گاترهای ورق سیاه است، به‌همین‌خاطر هزینه پروژه را تاحدودی بالا می‌برد.
  • ورق آلومینیومی: گاترهای آلومینیومی بهترین و گران‌ترین نوع این محصولات هستند. آلومینیوم در برابر هر مقدار از رطوبت و مواد شیمیایی مقاوم است و دچار خوردگی و زنگ‌زدگی نمی‌شود. انعطاف و شکل‌پذیری بهتر این ورق‌ها نیز از دیگر مزایای آن‌ها برای ساخت فلاشینگ محسوب می‌شود. البته قیمت بالای گاتر آلومینیومی مانع مهمی برای استفاده گسترده آن در سازه‌ها محسوب می‌شود و فقط در موارد خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مراحل نصب ورق فلاشینگ

بهتر است نصب ورق‌ گاتر توسط افراد باتجربه در این زمینه انجام شود. تجربه در زمینه نصب به‌خصوص برای گاترهای U اهمیت بیشتری پیدا می‌کند، زیرا این ورق‌های فلاشینگ شکل خاصی دارند و اگر به‌درستی نصب نشوند، احتمال نفوذ آب به زیر آن‌ها وجود خواهد داشت.

در ادامه برای اطلاعات بیشتر شما، مراحل نصب ورق فلاشینگ را به‌صورت کلی توضیح می‌دهیم:

  1. ابتدا باید مشخص کنید که کدام بخش‌های سطح سازه به آب‌بندی با گاتر نیاز دارند. سپس باید مطمئن شوید که این بخش‌ها مرطوب یا به مواد شیمیایی، روغن یا هر آلاینده دیگری آغشته نیستند.
  2. اگر قرار است ورق فلاشینگ را روی سطح شیبدار نصب کنید، دقت داشته باشید که شیب آن با شیب سقف هماهنگ باشد. شیب گاتر باید به‌اندازه‌ای باشد که آب روی آن انباشته نشود و همه آب را به‌پایین هدایت کند.
  3. ترک و ناهمواری‌های سطح را با استفاده از ملات مناسب پر کنید و بپوشانید. در غیر این صورت ممکن است به‌مرور زمان ترک‌ها به شکاف تبدیل شوند و به‌ سازه آسیب برسانند.
  4. ورق‌های فلاشینگ باید با استفاده از قیچی‌ها یا دستگاه‌های مناسب به‌اندازه مورد نیاز برش دهید. اگر هم نیاز است خم جدیدی در گاتر ایجاد شود، باید از دستگاه‌های خم‌کن برای ایجاد زاویه دقیق استفاده شود.
  5. لایه زیرین ورق را با استفاده از ملات مناسب یا مواد درزگیر مانند فوم بپوشانید تا از نفوذ آب به درزهای داخلی جلوگیری شود.
  6. ورق سیاه فلاشینگ را به‌خوبی جای‌گذاری کنید و مطمئن شوید که همه بخش‌های سطح زیرین آن با ورق پوشانده شده است. سپس ورق را با پیچ‌های مخصوص فیکس کنید. دقت داشته باشید که پیچ‌ها باید بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر فاصله داشته باشند. هنگام پیچاندن آن‌ها مراقب باشید ورق تاب برندارد.
  7. اگر دو ورق فلاشینگ را در کنار هم قرار می‌دهید، بهتر است حداقل ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر همپوشانی داشته باشند.
  8. با استفاده از چسب ماستیک یا چسب سیلیکون درزهای بین ورق‌ها یا محل اتصال ورق به سازه را پر کنید تا آب به زیر گاتر نفوذ نکند.

مزایا و معایب ورق فلاشینگ

ورق‌های گاتر مزایای بسیاری برای آب‌بندی سازه دارند، اما اگر به درستی مورد استفاده قرار نگیرند یا نوع مناسب آن‌ها در سازه به کار نرود، بیشتر از اینکه محافظ باشند، به سازه آسیب می‌رسانند. در ادامه مزیت‌ها و معایب ورق فلاشینگ را بررسی می‌کنیم تا بهتر تصمیم بگیرند که آیا پروژه شما به این محصولات نیاز دارد یا خیر.

 

معایب و مزایای ورق سیاه فلاشینگ
معایب و مزایای ورق سیاه فلاشینگ

عوامل موثر بر قیمت ورق فلاشینگ

قیمت ورق سیاه، ورق گالوانیزه یا آلومینیوم مهم‌ترین عامل تأثیرگذار بر قیمت ورق فلاشینگ است. گاترهای ورق سیاه ارزان‌ترین نوع و گاترهای آلومینیوم گران‌ترین نوع این محصولات محسوب می‌شوند. ورق‌های فلاشینگ در ضخامت‌ها و اندازه‌های مختلف تولید می‌شوند؛ به‌همین‌خاطر وزن‌های گوناگونی دارند. هرچقدر ضخامت و به دنبال آن، وزن گاتر سنگین‌تر باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود.

 

ورق سیاه فلاشینگ
ورق سیاه فلاشینگ

 

نحوه ساخت ورق فلاشینگ از دیگر عوامل تأثیرگذار بر قیمت این محصولات است. مثلا گاترهای کلاهکی که ساخت آن‌ها به تجهیزات پیشرفته‌تری نیاز دارد، گران‌تر از گاترهای نبشی که ساختار ساده‌ای دارند، به فروش می‌رسند. در کنار تمام این فاکتورها، عواملی که باعث نوسان بازار فولاد می‌شوند نیز روی قیمت ورق فلاشینگ نیز تأثیر دارند. مثلا افزایش قیمت دلار، نرخ تورم یا نوسان‌های قیمت آهن در بازار جهانی ممکن است نرخ گاترها را تغییر دهد.

ورق فلاشینگ برای آب‌بندی و زیباسازی سازه‌ها

ورق فلاشینگ برای آب‌بندی سازه و پیشگیری از نفوذ آب به بخش‌هایی مثل لبه ساندویچ پنل‌ها یا ترک‌ها و شکاف‌های سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ورق‌ها همچنین برای زیباسازی نمای ساختمان هم کاربرد دارند و گاهی فقط بخاطر ظاهر یکدستشان در نمای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ورق‌ها با استفاده از متریال گوناگونی مثل ورق گالوانیزه، آلومینیوم و ورق سیاه ساخته می‌شوند. گاترهای ورق سیاه ارزان‌ترین نوع هستند و گاترهای گالوانیزه برای شرایطی که به‌مقاومت بیشتر نیاز است، مورد استفاده قرار می‌گیرند. گاترها در شکل‌های گوناگون تولید می‌شوند تا برای لبه‌های مختلف سازه‌ها قابل استفاده باشند.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.