ارزش از دست رفته تولید فولادسازان؛ تشریح راهکارهای میانمدت برای ناترازی
- ناترازی انرژی واقعیت تلخ تولید در صنایعی مانند آهن و فولاد
- صنایع فولادی 4 تابستان و 3 زمستان با قطعی گاز و برق مواجه شدهاند
- سرمایهگذاری بخش خصوصی در تولید گاز دیربازده است
- ضرورت جمعآوری سرمایههای خرد برای تامین سرمایه نیروگاهها
- تعلل وزارت نیرو در پرداخت پول برق خریداری شده
- قطع برق مشمول کارخانههای بزرگ
اظهارات مدیرعامل توانیر مبنی بر الزام صنایع فولادی و معدنی به ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه واکنش دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد را به دنبال داشته است. سیدرسول خلیفه سلطانی در اظهاراتی اعلام کرد که صنعت فولاد رسالت اصلی خود را تولید میداند و نه ساخت نیروگاه، وی همچنین از مشکلات جدی این صنعت در تأمین انرژی و تاثیر آن بر تولید و سرمایهگذاریها خبر داد و تاکید کرد که صنعت مکلف به ساخت نیروگاه نیست چراکه رسالت اصلی صنایع تولید است اما در عین حال در جهت یاری دولت، صنایع فولادی و معدنی داوطلبانه خود را متعهد به ساخت نیروگاه کردهاند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تصریح کرد: برای اینکه فولادسازان بتوانند این تعهد خودخواسته که نیازمند سرمایهگذاری حداقل ۶ میلیارد دلاری برای تولید ۱۰ هزار مگاوات برق است را محقق کنند، باید ابتدا خودشان بتوانند بهخوبی تولید کنند و بفروشند و درآمد داشته باشند. پیش نیاز تولید هم انرژی است. موضوعی که با برنامه قطعی برق و گاز شدنی نخواهد بود.
خلیفه سلطانی معتقد است اینکه فقط برای بخش مولد یعنی صنعت محدودیت اعمال شود و انرژی به بخش غیرمولد جامعه داده شود، سیاست غلطی بود که متأسفانه در چند سال گذشته هم اعمال شد و نتیجه آن چیزی جز تشدید ناترازیهای برق و گاز در کل کشور و تبدیل آن به یک بحران نبوده است.
تنها چند هفته پس از تصمیم دولت برای جلوگیری از مازوتسوزی و آغاز قطع برنامهریزیشده برق خانگی گذشته بود که مطابق با مصوبه شورای عالی امنیت ملی، اولویت بر روشنماندن برق خانگی شده است و دیگر قطعی بخش خانگی انجام نخواهد شد. معنای این شرایط این است که قطع برق و گاز تنها برای صنایع کشور اعمال خواهد شد و صنایع فولادی نیز از جمله بخشهایی از صنعت هستند که از آثار زیانبار این قطعیها دچار مشکل خواهند شد.
آنگونهکه فعالان و کارشناسان صنعت فولاد میگویند صنعت فولاد فقط ۵ درصد گاز و ۷ درصد برق کشور را مصرف میکند اما بیش از ۵۰ درصد محدودیتها روی آن اعمال میشود که موجب بیش از ۳۱۰ هزار میلیارد تومان ارزش تولید از دست رفته فولادسازان شده است.
ناترازی انرژی واقعیت تلخ تولید در صنایعی مانند آهن و فولاد
کیوان جعفری تهرانی، کارشناس صنعت فولاد در گفتوگو با آهن آنلاین درباره ناترازی انرژی، قطع برق واحدهای فولادی، احتمال قطع گاز با سردشدن هوا و راهکارهای پیشرو اظهار کرد: ناترازی انرژی بهعنوان واقعیتی تلخ برای صنایع کشور از جمله آهن آلات و فولاد مطرح است.
صنایع فولادی 4 تابستان و 3 زمستان با قطعی گاز و برق مواجه شدهاند
وی ادامه داد: تاکنون صنایع فولادی در 4 تابستان با قطعی برق و 3 زمستان با قطعی گاز مواجه بودهاند که تاثیرات نامطلوبی بر برنامهریزیهای تولید و صادرات داشته است. جعفری تهرانی خاطرنشان کرد: تامین کسری گاز از دست بخش خصوصی خارج و بهعهده حاکمیت است. بسیاری از صنایع اکنون به واسطه قطع گاز با به همریختگی برنامهریزیهای تولید مواجه شدهاند؛ موضوعی که بر برنامهریزیهای تولید آنها نیز تاثیرگذار است.
سرمایهگذاری بخش خصوصی در تولید گاز دیربازده است
وی تصریح کرد: شرکتهای بزرگ خصولتی نیز علاقهمند به سرمایهگذاری در میادین نفتی شدهاند اما پروژههایی دیربازده هستند و نتایج سرمایهگذاریهای آن بهزودی در صنایع کشور مشخص نخواهد شد. کارشناس صنعت فولاد ادامه داد: در مورد برق نیز استفاده از نیروگاههای غیرفسیلی و تجدیدپذیر که اکنون نیز آغاز شده است یکی از راهکارها است که میتواند در زمان زیر 2 سال به بازدهی برسند.
ضرورت جمعآوری سرمایههای خرد برای تامین سرمایه نیروگاهها
وی درباره پرسش دیگر آهن آنلاین درباره تامین مالی برای احداث نیروگاههای کوچک و بزرگ مقیاس، عنوان کرد: یکی از مهمترین راهکارها جمعآوری سرمایههای خرد برای تامین سرمایه نیروگاههای کوچک خورشیدی است. این شیوه در بسیاری از کشورهای جهان تجربه شده و موجب میشود تا سرمایه مردم که در بانکها است به چرخه تولید وارد شود. اگر وزارت نیرو بتواند برنامهریزی مناسب را داشته باشد و پول برق خریداریشده از این نیروها را به موقع پرداخت کند راهکاری موثر برای تولید بخشی از برق موردنیاز کشور خواهد بود.
تعلل وزارت نیرو در پرداخت پول برق خریداری شده
وی ادامه داد: اکنون یکی از مشکلات این است که وزارت نیرو در پرداخت پول برق خریداری شده حتی از نیروهای خصوصی تعلل میکند که موجب دلسردی سرمایهگذاران میشود. جعفری تهرانی خاطرنشان کرد: برای استفاده از شیوه تامین سرمایه خرد برای نیروگاههای خورشیدی نیاز به ایجاد زیرساختهایی در بورس انرژی برای عملکردی کاراتر وجود دارد.
قطع برق مشمول کارخانههای بزرگ
وی عنوان کرد: برخی کارخانههای بزرگ نسبت به ایجاد نیروگاه سیکل ترکیبی یا خورشیدی اقدام کردهاند اما در پیک مصرف برق با قطع برق نیز مواجه میشوند و اگر قرار باشد که دچار قطعی شوند و تولید برق برای آنها مزیتی نداشته است و اگر قرار باشد که قطع برق داشته باشند برای سرمایهگذاری در تولید برق انگیزهای نخواهند داشت.کارشناس صنعت فولاد عنوان کرد: «طبیعی است که سرمایهگذاران در تولید برق که برق تولیدی آنها وارد شبکه سراسری برق میشود این انتظار را داشته باشند که میزان قطع برق آنها 70 درصد کمتر از سایر واحدها باشد.»