
از دلار تا بورس کالا؛ چرا رونق به بازار آهن بازنمیگردد؟
به گزارش آهنآنلاین؛ میتوان گفت که وعده رونق و خروج از شرایط رکودی و بازگشت رواج به بازارهای کالایی و بعضاً مالی، تبدیل به نوعی خواب خوش شده است که با گذر زمان، تحقق این رؤیا به تعویق میافتد. بیراه نیست که بگوییم بازار آهنآلات کشور، همچون دیگر بازارهای کالایی، از ابتدای سال بهدلیل علل مختلف سیستماتیک و غیرسیستماتیک، زیر برف سرد رکود دفن گشته است.
نوسانات ارزی؛ دیگر محرک بازار نیست
دیگر نوسانات ارزی همچون گذشته نبض بازار و قیمت آهن آلات را به نوسان نینداخته و شکست سقف ۷۰ هزار تومانی دلار نیز نتوانست بازار را به رونق وادارد. قیمت دلار مدتها در کانال ۶۸ هزار تومانی به نوعی تثبیت شده بود، ولیکن با افزایش تنش در سوریه و عدم اطمینانهایی از جنس سیاسی و اقتصادی، خریداران را مجاب به بازگشت به بازار نکرده است.
چالشهای قیمتی در بازار تیرآهن و پروفیل
ده روز ابتدایی آذرماه، همچون ماههای گذشته، کمرونق و راکد بود و این موضوع منشأ گرفته از چالشهای عدیدهای است که بر سر راه تولیدکنندگان و واحدهای صنعتی بوده است. بهعنوان مثال، با بررسی قیمت تیرآهن در تمامی مبادی فروش درمییابیم که سمتوسوی نزولی و بعضاً راکد، همچون زنجیری بر پای این محصول بوده است. برای نمونه، قیمت هر شاخه تیرآهن ۱۲ متری شرکت ذوبآهن اصفهان در سایز ۱۸ به بازه قیمتی ۶ میلیون و ۲۲۷ هزار و ۲۷۰ تومان رسیده است.
قیمت تیرآهن سایز ۲۰ شرکت فایکو از اواخر آبانماه در سطح قیمتی ۷ میلیون و ۱۴۵ هزار و ۴۵۰ تومان همچنان خودنمایی میکند و نوسان محسوسی را در محصولات این شرکت شاهد نبودهایم. در بازار پروفیل نیز صدایی از نوسان قیمتی از هیچیک از مبادی فروش به گوش نمیرسد و این محصول نیز همچون تیرآهن در کشاکش عرضه و عدم تقاضا در بازه ۳۶ تومانی برای شرکت پروفیل اصفهان تثبیت شده است.
تحرکات اندکی در بازار میلگرد به گوش رسید!
در بازار میلگرد، جریان کمی متفاوت بوده و تحرکات قابلتوجهی را شاهد بودهایم. هرچند اکثر مبادی فروش این محصول نیز با نشان دادن نوسان صفر درصدی، شرایطی ثابت را برای بازار رقم زدهاند. در این بین اما شرکتهایی همچون ذوبآهن اصفهان، میلگرد ظفر بناب، میلگرد امیرکبیر، میلگرد بافق یزد و میلگرد کاوه تیکمهداش با کاهشهای ۰.۳ الی ۳.۲ درصدی همراه بودهاند. بیشترین کاهش قیمتی در میلگرد ذوبآهن اصفهان مربوط به میلگرد سایز ۱۴ این شرکت بوده است که با ۲.۵ درصد کاهش قیمت نسبت به روز گذشته، به ۲۸ هزار و ۱۸۰ تومان به ازای هر تن رسیده است.
رکود تقاضا در بورس کالا
در بورس کالا نیز جریان همچون بازار آزاد، حکایتگر کمبود تقاضاکننده در بازار است. در روز گذشته، ۳ میلیون و ۵۹۹ هزار و ۱۷۱ تن از انواع محصولات فولادی در تالار صنعتی بورس کالا عرضه شد که از این بین، ۹۸ درصد محصولات معامله شدند. آمار نهایی معاملات در روز گذشته نشان از تقاضای خوب تیرآهن از بین محصولات پاییندستی صنعت فولاد کشور دارد که با حجم معامله ۳ هزار و ۲۶۶ تنی این محصول، حدود ۹۸ درصد حجم عرضه آن معامله شده است. آهن اسفنجی و آهن اسفنجی بریکت نیز با صد درصد حجم معامله، بهطور کامل معامله گشت.
چشمانداز مبهم آینده بازار آهنآلات
مبرم است که آینده بازار آهنآلات در کشورمان بهشدت تحت تأثیر عوامل چندگانهای قرار دارد که برخی از آنها ریشه در سیاستهای داخلی و خارجی دارند و برخی دیگر به ساختارهای اقتصادی و صنعتی بازمیگردند. در سالهای اخیر، بازار آهنآلات کمتر تابعی از عرضه و تقاضای سنتی بوده و بیشتر با نوسانات سیاسی و ژئوپلیتیکی، بهویژه تنشهای منطقهای و محدودیتهای بینالمللی، شکل گرفته است. یکی از چالشهای کلیدی در این بازار، کاهش ظرفیت تولید داخلی است که ناشی از مشکلات تأمین مواد اولیه، فرسودگی زیرساختها و عدم سرمایهگذاری کافی در این بخش است. از سوی دیگر، رکود در تقاضای داخلی نیز این شرایط را تشدید کرده و پروژههای عمرانی بزرگ که میتوانستند محرکی برای این بازار باشند، به دلیل کمبود بودجه و منابع مالی، متوقف یا کند شدهاند.
علاوه بر این، صادرات نیز که میتوانست بهعنوان یک مسیر نجات برای تولیدکنندگان داخلی عمل کند، تحت تأثیر تحریمها و محدودیتهای مالی، همچنان با موانع بزرگی روبهروست. بنابراین، به نظر میرسد که بدون یک تغییر بنیادین در شرایط سیاسی و اقتصادی، بازار آهنآلات در ماههای آینده همچنان با رکود نسبی مواجه خواهد بود. در مجموع، هرچند چشمانداز کوتاهمدت این بازار چندان روشن نیست، اما اتخاذ سیاستهای حمایتی از تولیدکنندگان و رفع موانع صادرات میتواند در میانمدت زمینهساز بهبود این وضعیت شود.