آهن آنلاین
بررسی قیمت آهن‌ آلات در بازار؛ میلگرد و تیرآهن چند؟

بررسی قیمت آهن‌ آلات در بازار؛ میلگرد و تیرآهن چند؟

یک‌شنبه 11 آذر 1403
زمان مطالعه: 9 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین- آهن‌آلات، به‌عنوان یکی از عناصر کلیدی در صنایع ساختمانی، خودروسازی و زیرساختی، به‌شدت از نوسانات بازار تأثیر می‌پذیرد. تغییرات قیمت آهن، به‌طور مستقیم و غیرمستقیم، تأثیرات چشمگیری بر بازار مسکن و مصالح ساختمانی برجای می‌گذارد. افزایش قیمت میلگرد که از اصلی‌ترین مقاطع فولادی در ساخت‌وساز به‌شمار می‌رود، تأثیرات چشمگیری بر بازار مسکن برجای می‌گذارد. این تأثیرات تنها محدود به افزایش مستقیم هزینه‌های ساخت‌وساز نیست، بلکه به‌صورت غیرمستقیم بر جنبه‌های دیگری مانند میزان عرضه و تقاضا، روند سرمایه‌گذاری‌ها و حتی اجرای پروژه‌های زیرساختی دولتی نیز اثرگذار است. نوسانات در قیمت این محصولات اساسی می‌تواند پویایی بازار را تغییر داده و برنامه‌ریزی‌ها را در بخش‌های مختلف مرتبط با صنعت ساختمان دچار چالش کند.

نوسانات بازار آهن‌آلات، به‌ویژه در قیمت میلگرد و تیرآهن، همواره توجه خریداران و فعالان این حوزه را به خود جلب می‌کند. تغییرات نرخ ارز، هزینه حمل‌ونقل، شرایط عرضه و تقاضا از مهم‌ترین عواملی هستند که به‌شکل مستقیم بر قیمت این محصولات اثر می‌گذارند. میلگرد و تیرآهن به‌دلیل تنوع در ابعاد و استانداردها، هر کدام قیمت متفاوتی دارند که این موضوع انتخاب را برای خریداران حساس‌تر می‌کند. اطلاع از قیمت به‌روز و تحلیل روند بازار می‌تواند راهنمایی مؤثر برای خریدی اقتصادی و مطمئن باشد. به‌همین‌دلیل، توصیه می‌شود پیش از خرید، آخرین اطلاعات را از منابع معتبر دریافت کرده و شرایط بازار را به‌دقت ارزیابی کنید.

اثر مستقیم افزایش قیمت میلگرد بر قیمت مسکن

میلگرد که نقش اساسی در سازه‌های ساختمانی ایفا می‌کنند، از مراحل اولیه مانند فونداسیون تا اسکلت‌بندی و حتی در بخش‌هایی از طراحی داخلی و خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مقطع فولادی، به‌دلیل کاربرد گسترده و حیاتی خود، یکی از عوامل تعیین‌کننده در هزینه‌های ساخت‌وساز محسوب می‌شوند و تغییر قیمت آن‌ها می‌تواند پیامدهای قابل‌توجهی بر بازار مسکن و صنعت ساختمان داشته باشد. رونق یا رکود در پروژه‌‌های ساختمانی و زیرساختی به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه، می‌تواند تقاضا برای آهن‌آلات را تغییر دهد. همچنین، عوامل جهانی مانند افزایش تقاضای چین یا کاهش تولید در کشورهای بزرگ تولیدکننده فولاد نیز اثرگذار است.

نوسانات محدود بازار آهن‌آلات و بدون تغییرات چشمگیر

از ابتدای آذرماه تاکنون، بازار آهن ‌آلات عمدتاً روندی پایدار داشت و شاهد نوسانات چندانی نبودیم. با نزدیک شدن به پایان هفته گذشته، نوسانات قیمتی به سمت کاهش حرکت کرد و باتوجه‌به تأثیر مذاکرات هسته‌ای و تأثیر آن بر نرخ ارز، پیش‌بینی می‌شود که بازار آهن نیز تحت تأثیر این شرایط قرار گیرد.

البته، همان‌طور که پیش‌تر نیز مشاهده شده، تغییرات قیمتی چندان شدید نخواهد بود؛ به‌عنوان مثال، انتظار نمی‌رود که قیمت میلگرد به‌طور ناگهانی کاهش یا افزایش چشمگیری، مانند هزار تومان در هر کیلو، داشته باشد؛ بنابراین، پیش ‌بینی می‌شود هفته آینده نیز با نوسانات محدودی همراه باشد و بازار نسبتاً آرامی را تجربه کنیم. بازار آهن نیز اکثرا روند ثابتی داشت. البته نوسانات محدودی در بازار داشتیم که هم کاهشی بود و هم افزایشی، اما چشم‌گیر نبود. 

قیمت نبشی نیز در اکثر شرکت‌های تولیدکننده ثابت بود و تنها در شرکت آریان فولاد کاهش قیمت را مشاهده کردیم. بیشترین کاهش قیمتی که در روز جاری صورت گرفت مربوط به سایز 60*60 با مبلغ 27 هزار و 640 هزارتومان در ازای هر کیلوگرم نرخ‌گذاری شد. روند قیمتی این محصول از ابتدای آذرماه تاکنون نوسان گسترده‌ای را تا به امروز به دنبال نداشت.

میلگرد در مسیر نوسان

قیمت میلگرد در ایران با تأثیر از نرخ ارز و سیاست‌های داخلی عمدتاً روندی پر فرازونشیب داشته و در یک هفته اخیر به روندی کاهشی رسیده است. کارخانه‌های تولیدکننده داخلی توانسته‌اند تا حدودی عرضه را مدیریت کنند. اما در آینده، کاهش صادرات و محدودیت‌های تولید را، به‌دلیل کمبود انرژی در تابستان و کمبود گاز در زمستان شاهد خواهیم بود. تغییرات قیمتی تحت تأثیر عواملی همچون میزان عرضه و تقاضا و شرایط اقتصادی جهانی رخ می‌دهد. ازاین‌رو، درک دقیق این نوسانات و بررسی دلایل آن برای تصمیم‌گیری‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری اهمیت بالایی دارد.

تغییرات قیمت میلگرد در یک ماه اخیر

در روز جاری قیمت میلگرد برخی از شرکت‌های تولیدکننده با رشد همراه بود و بعضی دیگر نیز میل به کاهش داشتند. میلگرد سایز 14 شرکت ذوب‌آهن اصفهان در روز دهم آذرماه با کاهش 1.2 درصدی به قیمت 28 هزار و 910 تومان در ازای هر کیلوگرم رسید. این محصول در یک ماه گذشته اوج قیمتی خود را در تاریخ 26 ابان ماه با 30 هزار و 363 تومان تجربه کرده است و اکنون در تاریخ دهم آذرماه به 28 هزار و 909 تومان رسیده است.

اکنون نگاهی به قیمت‌گذاری تولیدکننده‌ای دیگر خواهیم داشت که در روز جاری با افزایش قیمت همراه بوده است. بیشترین رشد قیمتی در اختیار شرکت میلگرد قائم بود که اکثر سایزهای میلگرد این کارخانه، با رشد قیمتی 6.8 درصدی مواجه بود. به‌عنوان‌مثال میلگرد سایز 32 این شرکت، 28 هزار و 360 تومان نرخ‌گذاری شد که با یک جهش قیمتی همراه بود. در یک هفته اخیر این محصول روند کم نوسانی را پشت سر گذاشت، اما با جهشی 6.8 درصدی روبه‌رو شد.

جو روانی بازار نیز یک عامل تأثیرگذار در نوسانات قیمت‌ها است. زمانی که اخبار منفی درباره وضعیت اقتصادی یا بحران‌های جهانی منتشر می‌شود، ممکن است سرمایه‌گذاران به سمت خرید میلگرد هجوم آورند که این خود به افزایش قیمت‌ها دامن می‌زند. برعکس، در صورت انتشار اخبار مثبت، ممکن است جو روانی به سمت کاهش تقاضا پیش برود و قیمت‌ها را پایین بیاورد.

ثبات نسبی تیرآهن در ماه جاری

تیرآهن در ایران در آبان و آذر 1403 با ثبات نسبی مواجه بوده است. برای نمونه،  قیمت تیرآهن 16 تولید داخلی (فایکو) به ازای هر شاخه 4 میلیون و 881 هزار تومان در بازار عرضه می‌شود. این قیمت با نرخ ارز و هزینه‌های تولید (مانند انرژی و مواد اولیه) ارتباط مستقیم دارد. تیرآهن داخلی به‌دلیل حمایت‌های تولیدی و محدودیت واردات، به‌طور قابل‌توجهی ارزان‌تر از نمونه‌های وارداتی است. این امر باعث کاهش رقابت‌پذیری محصولات خارجی در بازار داخلی ایران شده است.

بازار تیرآهن ایران با تأثیرپذیری از شرایط اقتصادی و ارزی، قیمت‌های نسبتاً پایینی را نسبت به بازار جهانی نشان می‌دهد؛ اما هزینه بالای محصولات وارداتی، همچنان بازار داخلی را از ورود رقابت جهانی محافظت کرده و در سطح جهانی، افزایش تقاضا و هزینه‌های تولید، قیمت‌ها را به سمت افزایش سوق داده است. وضعیتی که در روز جاری در ارتباط با با قیمت‌گذاری نبشی مشاهده کردیم، محصول پروفیل نیز تجربه کرد؛ با این تفاوت که نبشی تنها در یک شرکت با کاهش قیمت‌گذاری روبه‌رو بود اما قیمت پروفیل بدون تغییر، روز جاری را پشت سر گذاشت.

دهم آذرماه در بورس کالا چه معاملاتی رخ داد؟

در روز جاری تنها تولیدکننده‌ای که وارد رینگ معاملات بورس کالا برای فروش تیرآهن شد؛ کارخانه ذوب‌آهن اصفهان بود. این شرکت 3 هزار و 680 تن از محصولات خود در سایزهای 24 و 30 را مورد عرضه قرار داد. مقدار تقاضایی که برای تیرآهن وجود داشت 6 هزار و 532 تن بود که طبیعتا باوجود این مقدار تقاضا انتظار می‌رفت که حجم زیادی از تیرآهن تولیدی شرکت ذوب‌آهن به فروش برسد.

 

عرضه محصولات ذوب آهن اصفهان در روز 10 آذر ماه 1403
عرضه محصولات ذوب آهن اصفهان در روز 10 آذر ماه 1403

 

در روز جاری مقدار معامله‌ای که توسط ذوب‌آهن صورت گرفت، برابر با 3 هزار و 312 تن بود. این مقدار حجم معامله صورت گرفته توسط ذوب‌آهن اصفهان در این تاریخ دربرگیرنده‌ 90 درصد از عرضه تیرآهن بود. میزان درآمدی که ذوب‌آهن اصفهان از فروش محصولات خود به دست آورد مبلغی برابر با 94 میلیارد تومان بود.

در روزهای اخیر، قیمت تیرآهن با ثبات نسبی روبه‌رو بوده است. این وضعیت عمدتاً ناشی از کاهش فعالیت‌های ساخت‌وساز و تقاضای محدود در بازار است. باتوجه‌به ورود به فصل سرد سال و کاهش پروژه‌های عمرانی، نیاز به خرید تیرآهن کاهش یافته و همین امر باعث رکود نسبی در این بخش شده است.

در حال حاضر، بنگاه‌ها و خریداران به انجام معاملات محدود و خریدهای خرد روی آورده‌اند. این در حالی است که نقدینگی موجود در بازار نیز پایین است و همین مسئله بر حجم معاملات تأثیر منفی گذاشته است. ادامه این روند در کوتاه‌مدت می‌تواند بر پویایی بازار اثر گذاشته و فضای کنونی را کم‌تحرک‌تر کند.

امروز در آمار معاملات بورس کالا شاهد حضور 2 شرکت فولاد مبارکه اصفهان و صنایع هفت الماس در معاملات محصولات ورق بوده‌‌ایم. شرکت فولاد مبارکه اصفهان در روز جاری محصولات ورق سرد لوازم خانگی و ورق سرد خودرو را عرضه کرد.

 

مقدار عرضه و تقاضای موجود انواع ورق در دهم آذرماه 1403
مقدار عرضه و تقاضای موجود انواع ورق در دهم آذرماه 1403

 

مقدار عرضه صورت گرفته توسط فولاد مبارکه اصفهان 61 هزار و 200 تن به ثبت رسید که در نهایت 33 هزار و 700 تن از به فروش رسید و میزان درآمد حاصل از آن نیز برابر با یک هزار و 359 میلیارد تومان بود. شرکت صنایع هفت الماس نیز در این روز 5 هزار و 150 تن از محصولات خود را به صورت سلف به فروش رساند و موفق به کسب  درآمد 209 میلیارد تومانی شد.

مقدار محصول میلگردی که در روز جاری مورد عرضه تولیدکنندگان قرار گرفت برابر با 48 هزار و 216 تن بود و از این مقدار عرضه صورت گرفته، تنها 9 هزار و 263 تن از محصولات به فروش رسید. با‌توجه‌به حجم معاملات در روز جاری برای محصول میلگرد شاهد آن هستیم که تنها 9 درصد از حجم عرضه‌ها به فروش رسید و از آن کسب درآمد 283 میلیارد تومانی صورت گرفت.

 

میزان عرضه و تقاضای موجود برای میلگرد در سال 1403
میزان عرضه و تقاضای موجود برای میلگرد در سال 1403

 

شرکت ذوب‌آهن اصفهان در روز جاری پرچم دار عرضه و تقاضای میلگرد بود و می‌توان این را گفت که تنها شرکت پر قدرت در این صنعت است. از مقدار حجم معامله صورت گرفته در روز جاری 48 درصد از آن متعلق به شرکت ذوب‌آهن اصفهان است. بازار میلگرد در بورس کالای ایران در ماه‌های اخیر با کاهش تقاضا و معاملات روبرو بوده است. این آمار نسبتا ضعیف نشان می‌دهد که فولادسازان تمایل کمتری به تولید نشان داده‌اند و مشکلات این حوزه ممکن است به زنجیره تامین و تولید فولاد نیز سرایت کند. بازار آهن و فولاد ایران با رکودی عمیق مواجه است و اگرچه نوسانات جزئی در برخی محصولات مشاهده می‌شود، اما عمده بازار با ثبات نسبی یا کاهش قیمت همراه بوده است.

با توجه به تثبیت قیمت‌های خرید و فروش روز آهن‌آلات، بیشترین رشد قیمت ورق سیاه مربوط به ورق سیاه 3 بود که تولیدکننده این محصول فولاد مبارکه است. بیشترین رشد قیمتی مربوط به سایز 1500 است که در مقایسه با نرخ روز گذشته 1.1 درصد افزایش یافته و به قیمت 34 هزار و 50 تومان رسیده است. نرخ‌گذاری این محصول با روند صعودی همراه بود اما؛ یک سقوط قیمتی را در تاریخ 7 آذرماه به همراه داشت و در روز جاری به قیمت کنونی رسید.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.