
تحلیل هفتگی بازار آهن آلات؛ 5 تا 9 آبان 1403
به گزارش آهن آنلاین - این روزها باتوجه بهاینکه تنشهای شدید منطقه غربآسیا موجب شده تا بازارهایمالی هیچ ثباتی نداشته باشند بهطوری که قیمت دلار پس از رسیدن بهکانال 65 هزارتومان مجددا تا مرز 68 هزار تومان افزایش یافت و سبب شد تا قیمت محصولات فولادی و آهنی صعودی شود. درهفته ای که گذشت قیمت میلگرد ظفربناب بانوسان مثبت 0.2 درصدی همراه بود و قیمت آن از 27 هزارو 500 تومان به 27 هزار و 727 تومان رسید. همچنین قیمت پروفیل تهران پس ازپشت سرگذاشتن نوسانات زیاد، قیمت آن از 34 هزار و 363 تومان به 34 هزار و 818 تومان رسید. از سوی دیگر قیمت ورق سیاه2 و تیرآهن ذوبآهن نیز صعودی بود. بااین وجود تمامی بازارها همچنان منتظر پاسخ ایران بهحمله اسرائیل هستند تاسرنوشت خود را بتوانند برای آینده پیشبینی کنند.
فولاد ایران چه جایگاهی در بازار جهانی دارد؟
با وجود اینکه در این سالها صنعت فولاد با چالش های فراوانی همراه بوده است اما نباید غافل از این بود که همواره این صنعت درحال رشد و توسعه بوده است به طوری که در کنار تامین کردن نیازهای داخل، به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشور، در صادرات نیز نقش مهمی دارد. براساس گزارش انجمن جهانی فولاد (WSA)، در دوره ژانویه تا مارس 2024 بیش از 469 میلیون تن فولاد در جهان تولید شد که حجم تولید فولاد در جهان در دوره سهماهه 5/ 0 درصد افزایش یافته است. ایران نیز از ژانویه تا مارس 2024 حدود 6/ 7 میلیون تن فولاد تولید کرده است که حاکی از رشد 3/ 16درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
گفته میشود چین، هند، ژاپن، ایالاتمتحده، روسیه، کره جنوبی، آلمان، ترکیه، برزیل و ایران جزو 10 تولیدکننده برتر فولاد جهان در سه ماه اول سال 2024 بودند. از سوی دیگر بر اساس آمار منتشرشده از انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران (ISPA)، تولید فولاد در ایران 8/ 5 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. بهطوری که تولید فولاد کشور در این مدت به 334/ 29 میلیون تن رسید. از این میزان، 18.5میلیون تن ( افزایش 2/ 9 درصدی ) بیلت و بلوم و 10.8 میلیون تن(افزایش 7/ 0 درصدی) اسلب تولید شده است. همچنین تولید آهن اسفنجی نیز نسبت به سال گذشته رشد 5/ 8 درصدی داشته است.
تاثیر تنش در بازار فولاد ایران به نفع چین تمام میشود
همه میدانند که شدت تاثیر این تنشها بر بازارهای مالی به مرور آشکار خواهد شد اما از آنجایی که ایران یکی از نقشآفرینان اصلی در صادرات بیلت و بلوم است و همین مساله سبب نگرانی در دنیا شده است. به گزارش فولاد ایران، فعالان اقتصادی بر این باورند که اگر تجارت بیلت ایران تحت تأثیر شدیدتری قرار گیرد، میتواند به نفع چین باشد تا از ظرفیتهای اضافی خود استفاده کند زیرا کارخانههای چینی ازمحدودیتهای عرضه منطقه برای پر کردن این خلاء استفاده خواهند کرد. ازسوی دیگر، کشورهای فعال در صادرات بیلت در منطقه خاورمیانه نیز سعی در بهره مندی از شرایط موجود خواهند کرد. به همین دلیل این نگرانی وجود دارد که صادرات فولاد با چالش های جدی مواجه شود.
بهبود جایگاه جهانی ایران در تولید فولاد
طبق آخرین آمار منتشر شده از انجمن جهانی فولاد، ایران در ژانویه 2024 به نهمین تولیدکننده بزرگ فولاد و آهن آلات تبدیل شد. از سوی دیگر، در سال 2023 ایران ، 1/ 31 میلیون تن فولاد خام تولید کرد که از این میزان 4/ 58 درصد از تولید کل غرب آسیا را شامل میشود.گفتنی است که درگزارش WSA، کشورهای غرب آسیا مورد بررسی قرار گرفتند شامل؛ ایران، عراق، اردن، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و یمن، بودند که توانستند به تولید 2/ 53 میلیون تن فولاد در سال 2023 برسند که نسبت به سال گذشته 8/ 1 درصد افزایش یافته است. شایان ذکر است؛ در سال 2023 چین با تولید 019/ 1 میلیارد تن، هند با تولید 2/ 140 میلیون تن و ژاپن با تولید 87 میلیون تن، سه کشور اول تولیدکننده فولاد در جهان بودند.
عرضه 231 هزار تن مقاطع فولادی در بورس کالا
تالارهای بورس کالای ایران در روز چهارشنبه 9 آبان ماه میزبان عرضه 465 هزار و 373 تن انواع کالا و محصول هستند که بیشترین عرضه امروز به میزان 231 هزار و 417 تن مربوط به مقاطع فولادی است و در تالار صنعتی انجام می شود. گزارشات حاکی از آن است که در تالار محصولات صنعتی و معدنی 171 هزار و 464 تن میلگرد، 33 هزار و 200 تن ورق گرم، 22 هزار و 61 تن تیرآهن، 3 هزار تن شمش آلومینیوم، یک هزار و 400 تن سیم و مفتول مسی و 110 تن مس مفتول عرضه می شود. همچنین در تالار صادراتی نیز شاهد عرضه 72 هزار و 500 تن قیر، 50 هزار تن کنسانتره سنگ آهن، 5 هزار تن گوگرد، 4 هزار تن مس کاتد، 3 هزار تن سبد میلگرد مخلوط و یک هزار و 100 تن عایق رطوبتی است.
بازار جهانی فولاد چشم انتظار نتیجه تنشهای منطقه
بدیهی است که کشورایران یکی از مهم ترین عناصر در تجارت جهانی فولاد محسوب میشود و بازار های جهانی بر این واقفاند که تشدید تنش در منطقه غرب آسیا چه تاثیری بر وضع کلی بازار فولاد در دنیا خواهد گذاشت زیرا ایران دهمین تولیدکننده فولاد خام در جهان است و در ژانویه تا دسامبر 2023، تولید فولاد خام آن قریباً 2 درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت و به بیش از 31 میلیون تن رسید بههمین جهت تشدید تنش میان ایران و اسرائیل بهنفع بازار جهانی فولاد نخواهد بود. بهگزارش بیگ مینت صادرات فولاد تمام شده ایران در سال گذشته (21 مارس 2023 تا 20 مارس 2024) 7 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته و به 3.44 میلیون تن رسیده است. از سوی دیگر، صادرات فولاد نیمه تمام با 6 درصد افزایش به 8 میلیون تن رسید. به همین جهت میتوان اذعان کرد که ایران یکی از بازیگران اصلی صنعت فولاد درجهان است و تاثیرات جنگ بربازار ایران تاثیر مستقیم بر بازار جهانی فولاد خواهد گذاشت.