تحلیل ماهانه بازار آهن آلات؛ مهر ماه 1403
به گزارش آهن آنلاین - این روزها بهسبب جنگ در غرب آسیا، بازارهای سرمایه ایران یکی از عجیبترین دورانهای خود را تجربه میکنند. قیمت سکه امامی از مرز 55 میلیون تومان گذشت؛ از سوی دیگر دلار، با یک پیشروی عجیب مرز 67 هزار تومان را رد کرد. این افزایش قیمت بربازار آهن و فولاد نیز اثر گذاشته است و اکثر محصولات آهنی و فولادی روند صعودی در قیمت داشته است بهطوری که قیمت میلگرد آجدار میانه درطی یک ماه گذشته از 26 هزار و 900 تومان به 27 هزار و 545 تومان رسید. همچنین پروفیل تهران نیز درمدت مذکور از 34 هزار و 272 تومان به 36 هزار و 363 تومان افزایش یافت. قیمت ورق سیاه 2 میل نیز از 31 هزار و 681 تومان به 33 هزار و 500 تومان صعود کرد، اما تیرآهن ذوب آهن اصفهان نوسانات زیادی را در طی یک ماه گذشته تجربه کرد.
تنگنای انرژی باصنعت فولاد چه کرد؟
در سالهای اخیر صنعت فولاد بهعنوان ستون اقتصاد ایران بهدلیل محدودیتهای انرژی و موانع صادراتی، بشدت درمعرض آسیب قرار گرفته است؛ بهطوریکه گزارشهای رسمی بیانگر این است که تولیدات برخی محصولات تا ۱۰درصد کاهش یافته است.
شایان ذکر است که، تاثیر محدودیتهای انرژی برعملکرد صنعت فولاد چشمگیر و بهعبارتی فلج کننده بوده است، بهطوریکه گزارشهای آماری منتشرشده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، بسیار نگران کننده است. این گزارشات حاکی از آن است که در نیمه نخست سال 1403، اعمال محدودیتهای برق صنایع، تاثیری فراتر از انتظار برروند تولید این صنعت استراتژیک گذاشته است و موجب کاهش ۳.۳ تا ۱۰درصدی در بخشهای مختلف تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل شده است. همچنین تولید مقاطع طویل فولادی با کاهش ۱۰درصدی، بیشترین آسیب را بهخود دیده است.
کاهش 450 میلیون دلاری تولید فولاد میانی طی 6 ماه
گفته میشود در ششماه نخست سالجاری، فقط ۵میلیون و ۷۰۹هزار تن محصولات فولادی تولید شده که درمقایسه بامدت مشابه سال گذشته که ۶میلیون و ۳۵۹هزار تن بوده است، کاهش چشمگیری داشته است. از سوی دیگر فولاد میانی نیز با افت ۵.۷درصدی مواجه شده است بهگونهای که تولید این محصول حدود ۱.۱میلیون تن بهارزش بیش از ۴۵۰میلیون دلار کاهش یافته است. به عبارت دیگر از ۱۵میلیون و ۲۵۰هزار تن درسال گذشته به ۱۴میلیون و ۳۸۰هزار تن رسیده است که این مساله بلای جان اقتصاد کلان کشور خواهد شد.
چالش صادرات آهن آلات مهلکتر از تولید
یکی از چالش برانگیزترین مسائل صنعت فولاد و آهن آلات، موانع برسر راه صادرات است، زیرا در زمانیکه تولید کننده نتواند بهموقع محصول خود را بفروشد یا صادر کند، نقدینگی او کاهش مییابد و همین مساله روند تولید را با اختلالات جدی مواجه خواهد کرد.
از سوی دیگر برخلاف وعدهای که به فعالان صنعت فولاد داده شده بود مبنی بر اصلاح ارز نیمایی، همچنان شاهد عدم اجرایی شدن این طرح هستیم و همین مساله موجب سردرگمی صادرکنندگان شده است و با ادامه این روند، توان رقابتی صنعت فولاد ایران در بازارهای جهانی کاهش پیدا خواهد کرد.
صنعت فولاد نیازمند اقدام فوری
با توجهبه شرایط جنگی در منطقه، صنعت فولاد ایران در نقطه عطف قرار دارد و موانع و بحران هایی که گریبانگیر این صنعت شده است نیازمند اقدامات علمی و فوری است. این اقدامات باید ترکیبی از راهکارهای کوتاهمدت در جهت مدیریت بحران و راهکارهای بلندمدت برای تضمین پایداری و رقابتپذیری صنعت فولاد باشد. از سوی دیگر برای رفع مشکلات صنعت فولاد، باید تمامی ذینفعان از جمله دولت، بخش خصوصی، دانشگاهها و جامعه با یکدیگر همکاری کنند، تا بتوان این صنعت استراتژیک را از بحران نجات داد.
میلگرد بیشترین سهم عرضه در بورس کالای امروز
گفتنی است که بورس تهران نیز روزهای سرخ و خونباری را تجربه میکند و مدتی است که روند نزولی به خود گرفته است. به این ترتیب بازارهای سرمایه ایران تقریبا در همه ابعاد روزی های سختی را تجربه کردند و همزمان با سرخ شدن بازار بورس، طلا و دلار روند صعودی را پیش گرفتند.
شایان ذکر است، امروز چهارشنبه ۲ آبان ۱۴۰۳ در بورس کالا شاهد عرضه ۴۷۵ هزار و ۷۳۰ تن محصول خواهیم بود. تالار محصولات صنعتی امروز عرضه ۲۳۹ هزار و ۸۲۵ تن محصول را تجربه خواهد کرد که بیشترین سهم مربوط به ۱۸۰ هزار و ۸۶۳ از انواع میلگرد است. ورق گرم در روز جاری ۴۰ هزار و ۱۰۰ تن عرضه خواهد شد که عمدتا توسط کارخانه فولاد اکسین است. سایر عرضه ها مربوط به تیرآهن بود.
همچنین در تالار صادراتی میزبان ۱۱۰ هزار و ۵۰۰ تن محصول صادراتی خواهد بود که کنسانتره سنگ آهن احیا سپاهان و بریکت صبا فولاد با حجم ۵۰ هزار تن بالاترین سهم را در این تالار خواهند داشت.