آهن آنلاین
تحلیل هفتگی بازار آهن آلات؛ 10 تا 14 شهریور 1403

تحلیل هفتگی بازار آهن آلات؛ 10 تا 14 شهریور 1403

سه‌شنبه 13 شهریور 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه

به گزارش آهن آنلاین - در سال‌های اخیر، به‌دلیل شدت گرفتن تحریم‌های نفتی، صنعت فولاد، مورد توجه سرمایه‌گذاران و فعالان صنعت قرار گرفت. اما متاسفانه این روزها، باوجود ظرفیت بی‌نظیری که این صنعت در تولید دارد و همچنین بهره‌مندی کشور از منابع سرشار سنگ‌آهن و ایجاد فرصت برای سرمایه‌گذاری فعالان بازارسرمایه، به‌دلیل مشکلات ناترازی انرژی، شاهد رکود جدی در بازار تقاضا و کاهش قیمت آهن‌ آلات هستیم.

آمارهای تولید و مصرف فولاد حاکی از آن است که در سال‌های اخیر، ایران از یک مصرف‌کننده فولاد، تبدیل به تولیدکننده‌ای بزرگ در زمینه این صنعت استراتژیک شده است که می‌تواند با حضور موثر خود در بازارهای جهانی، جای خود را میان رقبای بین‌المللی باز کند.

بااین‌وجود، صنعت فولاد که درآستانه تولید 50 میلیون تنی قرار دارد، با چالش‌های بسیار جدی مواجه است که از جمله بحران‌زا‌ترین آنها، کمبود برق و گاز در تابستان و زمستان است. به‌طوری‌که این مساله سبب شده است تا بسیاری از تولیدکنندگان در دو فصل تابستان و زمستان مجبور به کاهش یا قطع تولید شوند که این امر خسارات جبران‌ناپذیر مالی را به آنها وارد می‌کند. اگر مسئولان برای حل این ناترازی چاره‌اندیشی نکنند به زودی در کنار آثار زیان‌بار تحریم‌های نفتی، کشور با بحران اقتصادی حاصل از فلج شدن صنعت فولاد روبه‌ررو خواهد شد.

بازار فولاد در هفته‌ ای که گذشت

قیمت میلگرد آجدار میانه در هفته گذشته، بدون نوسان در کانال 27 هزارو 272 تومان ثابت ماند. از سوی دیگر قیمت پروفیل تهران  با نوسانات زیادی همراه بود به‌گونه‌ای که از 36 هزار و 363 تومان به 35 هزار و 636 تومان سقوط کرد. همچنین نبشی آریان فولاد از 27 هزار 136 تومان در تاریخ 6 شهریور به 27 هزار و 45 تومان در تاریخ 13 شهریور رسید. گفتنی است در هفته ای که گذشت، قیمت ورق سیاه ثابت و بدون نوسان ولی تیرآهن ذوب‌آهن روند ر به رشدی داشته است.

نبض آهن‌ آلات در بورس کالا

براساس اطلاعیه بورس کالا امروز سه شنبه ۱۳ شهریورماه، ۱۲ محصول فولادی در تالار صنعتی بورس کالای ایران عرضه شد.

گزارش‌ها حاکی از آن است که امروز سه‌شنبه ۱۳ شهریور ۱۴۰۳، یک میلیون و ۲۶۵ هزار و ۱۱۹ تن محصول فولادی و معدنی در تالار صنعتی و حراج باز بورس کالا عرضه شد. براین اساس ۱۴۹ هزار و ۴۵۳ تن میلگرد ،۱۰ هزار و ۳۲۳ تن نبشی، ۴۰ هزار و ۷۹ تن ورق گرم، ۲ هزار تن ورق رنگی، ۸ هزار تن ورق سرد ، ۱۳ هزار و ۵۵۰ تن ورق گالوانیزه ، ۲ هزار تن ناودانی، ۳۰۰ هزار تن سنگ آهن دانه، ۷۰۰ هزار تن سنگ آهن کلوخه، ۹ هزار تن کنسانتره سنگ آهن، ۳ هزار و ۵۰۰ تن میلگرد کلاف و ۲۷ هزار و ۲۱۴ تن تیرآهن امروز در اختیار مشتریان بورس کالای ایران گرفت.

طبق آمارها، معــاملات رینـــگ فیزیکی بورس‌کالا مربوط به معاملات آهن اسفنجی و میلگردحاکی از آن است با وجود اینکه در روز شنبه ۱۰شهریورماه شاهد رشد ۱.۸درصدی متوسط قیمت فروش آهن اسفنجی به‌عنوان محصول حلقه میانی زنجیره فولاد بوده‌ایم، باز هم تقاضا در این بازار در رکود جدی به‌سر می‌برد. همچنین رشد ۱.۷درصدی متوسط قیمت فروش میلگرد نیز به‌دلیل کمبود تقاضا در بازار معاملات این محصول فولادی در معاملات روز چهارشنبه ۷شهریورماه بود.

به اعتقاد کارشناسان این حوزه، اگر قیمت ارز افزایش یابد، بهای محصولات فولادی از جمله آهن اسفنجی و میلگرد در هفته‌‌‌های پیش‌رو، ممکن است با رشد همراه شود؛ هرچند رکود تقاضا در بازار معاملات این محصولات آنقدر جدی است که حتی در صورت رشد قیمت دلار، انتظار افزایش چشمگیر قیمت‌ها در بازار آهن‌آلات وجود ندارد.

برخی فعالان بازار عقیده دارند که حتی اگر نرخ ارز ثبات بماند و دلار رشد محسوسی نداشته باشد، باز هم به‌دلیل بحران نقدینگی در بازار فولاد و رکود شدید در ساخت‌وساز مسکن که مصرف کننده اصلی محصولات فولادی به حساب می‌آید، باید همچنان منتظر کاهش قیمت‌ها در پاییز باشیم. کارشناسان معتقدند یکی از الزامات احیای  بازار فولاد و آهن‌آلات در شرایط فعلی، باز شدن مسیر صادرات و افزایش عرضه محصولات فولادی به قصد تجارت است. که مقدمه این مساله نیز از دیدگاه آنها تسهیل و بازگشایی مسیر صادرات محصولات فولادی از سوی سیاستگذاران حوزه صنعت است.

افت معاملات میلگرد در کنار رشد قیمت

بر اساس آمارها در بازار معاملات میلگرد در بورس‌کالای ایران شاهد افت چشمگیر حجم معاملات میلگرد در هفته گذشته بوده‌ایم که دلیل اصلی آن رکود شدید در بازار، به‌وجود آمده است. از سوی دیگر کمبود نقدینگی و نبود چشم‌‌‌انداز رونق برای فعالیت‌‌‌های ساختمانی، موجب کاهش  15 درصدی حجم معاملات خرید میلگرد از بورس‌کالا در روز چهارشنبه ۷شهریورماه نسبت به چهارشنبه ۳۱مرداد شد به‌گونه‌ای‌که حجم این معاملات از سطح ۴۸‌هزار و ۱۵۵تنی به ۴۰‌هزار و ۷۱۱تن رسید.

بااین‌وجود، قیمت میلگرد رشد ۱.۷درصدی داشت و به سطح ۲۶‌هزار و ۴۶۰تومانی به‌ازای هر کیلوگرم رسید. گفته می‌شود که مهم‌ترین دلیل رشد قیمت میلگرد در معاملات هفته گذشته، اختلاف قیمت این محصول در بازار و بورس‌کالا است.

تنش چینی با افزایش حجم صادرات محصولات فولادی

طبق آخرین پیش‌بینی‌های جهانی، صادرات محصولات فولادی کشور چین تا آخر سال 2024 به 100 میلیون تن خواهد رسید. که این میزان صادرات در سال‌جاری بیشترین میزان صادرات این کشور در 8 سال گذشته خواهد بود. کشور چین با این میزان صادرات،جهان را در خود عرضه محصولات ارزان‌‌‌‌‌‌قیمت غرق خواهد کرد و همین مساله تهدیدی جدی برای ایجاد تنش‌های تجاری جهانی خواهد شد. به گزارش فایننشال‌تایمز، پیش‌بینی می‌شود واردات محصولات فولاد و آهن‌آلات چینی  به اروپا نیز در اواخر سال‌جاری افزایش یابد.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.