تحلیل ماهانه بازار آهن آلات؛ مرداد ماه 1403
به گزارش آهن آنلاین - این روزها، صنعت فولاد دوران پر چالشی را پشت سر می گذارد که میتوان نوسانات نرخ ارز و بحران جهانی فولاد، دو عامل اصلی این چالش دانست.از سوی دیگر، احتمال به وجود آمدن بحران در بازار فولاد چین، آینده مبهمی را برای این صنعت در جهان رقم زده است و این مساله اثر خود را بر روی بازار داخلی گذاشته است.
گفتنی است، در مرداد ماه امسال، قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان با نوسانات زیادی همراه بوده است بهطوریکه در ابتدا با سیر صعودی قیمت همراه بوده است و از 3750000 تومان به 3600000 تومان رسیده است اما از اواسط ماه مرداد تا انتهای آن روند نزولی داشته است و به کانال 3480000 تومان رسیده است. همچنین، قیمت پروفیل تهران در ماه گذشته روند کم نوسان اما نزولی داشته است و قیمت آن از 37 هزار و 272 تومان در ابتدای مرداد ماه به 36 هزار و 500 تومان در پایان مرداد رسید. از طرفی دیگر، قیمت ورق سیاه نیز روندی کاهشی داشته است و قیمت آن از 36 هزار تومان به 34 هزار تومان سقوط کرد اما برخلاف سایر محصولات، قیمت میلگرد ذوبآهن اصفهان با نوسانات فراوان، روند صعودی داشته است به گونهای که قیمت آن از 26 هزار و 800 تومان به 27 هزار و 800 تومان رسید.
چالش رقابتپذیری بازار فولاد
صنعت فولاد ایران در این برهه از زمان، از نظر میزان تولید در رتبه دهم تولید جهانی و از جهت صادرات فولاد در رتبه شانزدهم جهان قرار دارد.اما با این وجود، اختلاف زیادی بین سهم هزینههای تولید در ایران و جهان دیده میشود. به گونهای که سهم هزینههای نیروی انسانی از تولید فولاد در ایران 14 درصد است در صورتی که این سهم در جهان تنها 7 درصد است.از سوی دیگر سهم بالایی از هزینههای تولید فولاد به هزینه عوامل تولید باز میگردد، بهطوریکه سهم هزینههای حمل در ایران 9 درصد و این سهم یک درصد است. همچنین سهم مواد کمکی در ایران 13 درصد و در جهان 3 درصد است.اما سهم قراضه در تولید بازار ایران فقط 9 درصد و در صورتیکه در جهان سهم قراضه در تولید 76 درصد است که ین مساله حاکی از شکاف غیرقابل کنترل میان بازار جهانی با بازار داخلی است. به همین جهت تا حدودی معنی رقابتپذیری محصولات بازار داخلی با بازارهای جهانی کم رنگ شده است.
عوامل موثر در رقابت پذیری فولاد
از جمله عومل مهم و تاثیرگذار در رقابتپذیری صنعت فولاد، قیمت تمام شده محصولات این صنعت است.میزان مصرف انرژی، دسترسی به مواد اولیه، میزان استفاده از فناوریهای روز دنیا و هزینه حمل و نقل، از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار بر کاهش قیمت تمام شده محصولات فولادی هستند.به اعتقاد برخی کارشناسان، برای بهبود شرایط اقتصادی، صنعت فولاد باید به سمت رقابتپذیری حرکت کند.
فولاد، پیشگام در بورس کالا
گزارشها حاکی از آن است که تالارهای بورس کالای ایران در روز چهارشنبه ۳۱ مرداد ماه میزبان عرضه ۵۰۴ هزار و ۳۰۷ تن انواع کالا و محصول است که ۲۸۸ هزار و ۸۴۲ تن آن مختص مقاطع فولادی است.شایان ذکر است که تالار محصولات صنعتی و معدنی شاهد عرضه ۲۲۶ هزار و ۲۱۷ تن میلگرد، ۴۵ هزار و ۱۰۰ تن ورق فولادی و ۱۷ هزار و ۵۲۵ تن تیرآهن است.همچنین، در تالار صادراتی ۵۰ هزار تن کنسانتره سنگ آهن، ۲۵ هزار تن آهن اسفنجی، ۱۸ هزار و ۸۹ تن قیر و ۵۰۰ تن آروماتیک سنگین عرضه میشود.
علت کاهشی شدن قیمتها در بازار فولاد چیست؟
کاهش قیمت شمش فولاد در بورس کالا، حاکی از وضعیت بحرانی بازار داخلی کشور است که از جمله علل موثر بر این کاهش قیمت را میتوان رکود در بازار ساختوساز و کاهش فعالیتهای عمرانی به دلیل تغییر دولت دانست زیرا سبب کاهش چشمگیر تقاضا برای محصولات فولادی شد. از سوی دیگر، مشکلات تولید با قطعی برق کارخانهها چند برابر شد و همین امر موجب اختلال جدی در چرخه تولید شد که در نهایت توانایی تولیدکنندگان برای تامین تقاضا را کاهش داد.
همچنین، رکود بازارهای جهانی خصوصا بحران پیشروی بازار فولاد چین، اثر مستقیم بر کاهش قیمت شمش گذاشت. از آنجاییکه کشور چین بزرگترین واردکننده و صادرکننده فولاد جهان است. روند صادرات جهانی فولاد نیز کاهشی است که این روند کاهشی تجارت جهانی فولاد میتواند بر ظرفیتسازیهای تولید فولاد کشور تاثیرگذار باشد. از طرفی دیگر محدودیتهای صادراتی و الزام بازگشت ارز با نرخ نیمایی، صادرات، توجیه اقتصادی تجارت کشور را از محصولات فولادی گرفته است.در نهایت، مشکلات تامین مالی و نبود نقدینگی کافی در بازار نیز بر کاهش تقاضا و در نتیجه کاهش قیمتها موثر بوده است.