آهن آنلاین
مقدار میلگرد موردنیاز برای ساختن یک بنای 100 متری

مقدار میلگرد موردنیاز برای ساختن یک بنای 100 متری

شنبه 08 مهر 1402
زمان مطالعه: 5 دقیقه

یکی از مهم‌ترین مسائل و چالش‌ها در حین اجرای پروژه‌های ساختمانی و عمرانی، تخمین صحیح حجم میلگرد و آهن‌آلات موردنیاز است که با بالا رفتن قیمت آهن، اهمیت بیشتری می‌یابد. هرچه میزان تخمینی به واقعیت نزدیک‌تر باشد، احتمال ضرر و زیان نیز کمتر می‌شود. این امر نه‌تنها به برآورد درست هزینه‌ها کمک می‌کند، بلکه با جلوگیری از خرید مجدد میلگرد در حین اجرای پروژه، پرداخت مجدد هزینه حمل‌ونقل و... موجب کاهش هزینه‌ها می‌شود. با توجه به اهمیت محاسبه میلگرد ساختمان، در ادامه می‌توانید با مهم‌ترین عوامل مؤثر و روش محاسبه آشنا شوید.

چه عواملی بر میلگرد مصرفی ساختمان تأثیرگذار است؟

محاسبه میزان میلگرد موردنیاز برای ساختن سازه‌ها و بناها، امری تخصصی است که معمولاً توسط مهندسان و افراد باتجربه انجام می‌شود. عوامل متعددی وجود دارد که این افراد باید در محاسبات خود مدنظر قرار دهند. برای مثال، نوع سازه و سقف از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین مهم است که به نوع کاربری ساختمان (مسکونی، خدماتی، عمومی و...) توجه شود.

منطقه و محل ساخت‌وساز باید ازنظر احتمال وقوع بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله موردبررسی قرار بگیرد. این امر با تأثیر بر میزان استحکام و امنیت موردنیاز ساختمان، بر روی انتخاب مصالح و محاسبه محصولات فولادی مصرفی نیز مؤثر است. همچنین لازم است به عوامل دیگری مانند نوع سقف، فاصله بین ستون‌ها، ارتفاع ساختمان و تعداد طبقات آن، فاصله دهانه‌های ساختمان، نشت مجاز و تیپ خاک منطقه و... توجه شود.

 

برای محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز برای ساخت و ساز باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت.
برای محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز برای ساخت و ساز باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت.

 

نحوه محاسبه میزان میلگرد لازم برای 100 متر زیربنا

اندازه‌گیری و محاسبه میزان مصالح و محصولات فولادی موردنیاز برای ساختن بناها، فرایندی است که پیش از اجرای پروژه انجام می‌شود و اصطلاحاً به آن «متره» میگویند. با توجه به تعدد عوامل مؤثر بر میزان میلگرد مصرفی در 100 متر زیربنا، معمولاً اندازه‌گیری میلگرد سقف، ستون و فونداسیون به‌صورت مجزا انجام می‌شود. در مورد سازه‌های مرتفعی مانند آسمان‌خراش‌ها و برج‌ها، تخمین میزان دقیق آهن‌آلات موردنیاز کمی دشوار است. بااین‌حال، میزان میلگرد مصرفی به ازای هر مترمربع به‌صورت حدودی محاسبه می‌شود.

مقدار میلگرد مصرفی برای اسکلت ساختمانی چقدر است؟

میزان میلگرد مصرفی در سازه‌های فلزی و بتنی متفاوت است. حتی عوامل مانند نوع قاب خمش و دیوار برشی در سازه‌های نیز می‌تواند بر وزن میلگرد موردنیاز تأثیر بگذارد. در اینجا میزان میلگرد مصرفی ساختمان‌ها را با توجه به نوع اسکلت آورده‌ایم:

2. اسکلت بتنی

امروزه استفاده از اسکلت بتنی در ساختمان‌سازی مدرن و ساخت مجتمع‌های مسکونی رواج بیشتری پیدا کرده است. اگرچه میزان میلگرد مصرفی در سقف، پی و ستون‌های سازه متفاوت است و معمولاً جداگانه محاسبه می‌شود، اما می‌توان میزان میلگرد مصرفی به ازای هر مترمربع سازه بتنی را بین 35 تا 45 کیلوگرم تخمین زد. البته این در صورتی است که از قاب خمشی و دیوار برشی در سازه بتنی استفاده شده باشد. در غیر این صورت، وزن میلگرد مصرفی برای هر مترمربع به 40-55 کیلوگرم افزایش می‌یابد.

2. اسکلت فلزی

اسکلت‌های فلزی استحکام بالای خود را مدیون محصولات فولادی باکیفیت مانند تیرآهن و آرماتورها هستند. در اسکلت فلزی به حجم بیشتری میلگرد نیاز است. به‌گونه‌ای که در هر مترمربع از آن، حدود 45 الی 65 کیلوگرم آرماتور به کار می‌رود. برخلاف سازه‌های بتنی، استفاده از قاب خمشی موجب افزایش نیاز به میلگرد می‌شود. ازاین‌رو، حجم میلگرد مصرفی در اسکلت فلزی دارای قاب خمشی به 65 الی 90 کیلوگرم به ازای هر مترمربع می‌رسد.

 

هزینه و میزان میلگرد مصرفی در سازه‌های مختلف متفاوت است.

 

برای ساخت هر مترمربع بنا چقدر میلگرد لازم است؟

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، اندازه‌گیری آرماتور موردنیاز پی، ستون و سقف معمولاً به‌صورت جداگانه انجام می‌شود. آرماتور موردنیاز برای ساخت هر ستون، معمولاً به‌صورت 12 الی 18 کیلوگرم بر مترمربع زیربنا محاسبه می‌شود. پی یا فونداسیون که در پایین‌ترین بخش ساختمان و درون زمین قرار می‌گیرد، به سه دسته طولی، عرضی و تقویتی تقسیم می‌شود و روش محاسبه میلگرد مصرفی هر یک آن‌ها متفاوت است. محاسبه آرماتور مصرفی سقف نیز با توجه به نوع آن انجام می‌شود. به ازای هر مترمربع، بین 10 تا 16 کیلوگرم میلگرد برای سقف دال بتنی و تقریباً 5-7 کیلوگرم برای سقف تیرچه در نظر گرفته می‌شود.

هزینه مقدار میلگرد موردنیاز برای ساخت و ساز

برآورد هزینه آرماتور مصرفی در ساختمان‌ها در همان مراحل ابتدایی برای تعیین بودجه ساخت‌وساز انجام می‌شود. برای نزدیک شدن هرچه بیشتر هزینه‌های برآورد شده به مبالغ واقعی نیاز است به عواملی مانند نوسانات قیمت میلگرد، نوع اسکلت، کاربری ساختمان و... توجه شود. بسیاری افراد تصور می‌کنند که استفاده از اسکلت بتنی می‌تواند هزینه‌های ساخت‌وساز را کاهش دهد. این در حالی است که هزینه ساختمان‌های دارای اسکلت فلزی و بتنی تقریباً برابر است. زیرا در سازه‌های بتنی نیز از آرماتور برای افزایش مقاومت کششی بتن و استحکام ساختمان استفاده می‌شود

تخمین مقدار میلگرد مصرفی ساختمان، یکی از الزامات برآورد هزینه ساخت‌وساز و تأمین بودجه است. در این میان، برای برآورد هرچه درست‌تر هزینه لازم است از قیمت روز میلگرد نیز مطلع باشید. بررسی قیمت روزانه میلگرد و پیش‌بینی هرچه دقیق‌تر روند بازار با توجه به نمودار قیمت، به شما کمک می‌کند تا جهت‌گیری نوسانات را به‌درستی تشخص داده و میلگرد مصرفی پروژه ساختمانی را با بهترین قیمت خریداری کنید.

اشتراک گذاری:
لینک مطلب
امتیاز دهید

مقالات مرتبط

ارسال دیدگاه

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.