روند قیمت محصولات فولادی در هفته آخر تیر 1401
در هفته اخیر قیمت آهن آلات، نوسانات زیادی را تجربه کرده است که بیشترین میزان این نوسانات از نوع کاهشی برای محصولات فولادی مانند پروفیل و لوله بود.
همانطور که پیشبینی میشد بازار این هفته هم نسبتا آرام به نظر میرسد و جز در برخی مبادی فروش سایر محصولات فولادی ثبات دارند. قیمت روز میلگرد روز گذشته با کاهش ۱۰۰ الی ۲۰۰ تومانی در بیشتر شرکتها اعلام شد و برخی نیز بدون تغییر قیمت محصولات خود را عرضه کردند. گفتنی است کف قیمت میلگرد روی ۱۶ هزار و ۶۰۰ تومان برآورد شد که به کارخانه جهان فولاد کرمانشاه مربوط بود.
قیمت روز ناودانی ایرانی و نبشی در عمده شرکتها ثابت و بدون تغییر بود؛ اما نرخ تیرآهن برخلاف جهت بازار حرکت میکرد و در غالب شرکتها روندی افزایشی داشت، به طوری که تیرآهن ذوبی سقف قیمتی را لمس کرد و طبق آمار نرخ تیرآهن سایز ۱۴ ذوب آهن اصفهان با ورق سیاه ضخامت ۲ میلیمتر قیمت یکسانی داشتند، همچنین قیمت تیرآهن در بخش کیلوفروشی علاوهبر ثبات با افزایش ۱۰۰ الی ۳۰۰ تومانی در کارخانه ذوبی همراه بود و در بخش شاخهفروشی نیز شاخههای پرفروش کارخانه ذوب آهن اصفهان با ۱۰ الی ۲۰ هزار تومان افزایش قیمت اعلام شد.
قیمت روز پروفیل و انواع لولههای داربستی، گازی و ... بیشتر میزان کاهش را داشتند به طوری که اغلب کارخانهها ۱۰۰ الی ۳۰۰ تومان قیمتها را کاهش دادند. قیمت روز ورق گالوانیزه، رنگی و روغنی در اغلب شرکتها با ثبات قیمت همراه بود و قیمت ورق سیاه و انواع آن نیز تقریبا به همین منوال بود. براساس آمار غیر از ورق سیاه سایز ۵، مابقی سایزها در کانال ۲۱ هزار تومانی نوسان داشتند و آنطور که به نظر میرسد قیمت ورق سیاه سایز ۲، زیر قیمت ورق سایز ۸ و ۱۰ اعلام شد، گفتنی است بهم ریختگی بازار ورق سیاه را میتوان به فروش اعتباری این محصول نسبت داد.
چرا قیمت محصولات فولادی دچار کاهش شده است؟
کاهش صادرات محصولات فولادی، کاهش قطعی برق در تابستان، ضعف تقاضا و عواملی از این دست به ثبات و کاهش نسبی نرخ محصولات فولادی در بازار داخلی منجر شده است، به طوری که میانگین نرخ میلگرد همانطور که اشاره شد به کمتر از ۱۷ هزار تومان رسیده است.
از طرف دیگر شیوع مجدد کرونا و سیاستهای انقباض پولی ناشی از تورم در آمریکا، کاهش تقاضای جهانی فولاد را در پی داشته است که مزید بر علت شده و کاهش بیشتر نرخ محصولات فولادی را رقم زده است.
همچنین با توجه به شایعات مربوط به واردات میلگرد روسیه، به نظر میرسد بازار آهن و فولاد در روزهای آتی نیز همچنان در ثبات و سکون باشد و نرخ این محصول کاربردی هم در بازه ۱۶ هزار و ۵۰۰ الی ۱۷ هزار تومانی معامله شود. برخی افزایش نرخ دلار را موجب تحریک تقاضا میدانند که رونق نسبی و مقطعی بازار را در پی خواهد داشت اما روز گذشته با وجود اینکه قیمت دلار در کانال ۳۲ هزار تومانی بود، میلگرد تقاضای چشمگیری نداشت.
اما طبق آمار بازار تیرآهن روند متفاوتی نبست به سایر محصولات داشت و با افزایش قیمت همراه بود، تولیدکنندگان معتقدند هزینه تولید تیرآهن در مقایسه با محصول میلگرد بیشتر است؛ بنابراین بالا بودن نرخ این محصول نیز غیرمنطقی نیست، از طرفی قیمتگذاری دستوری این محصول و نبود تقاضا به کاهش قیمت تیرآهن منجر شده بود که به زیان تولیدکنندگان بود اما در چند هفته گذشته نرخ آن افزایشی بود.
از عرضههای روز گذشته نیز که حجم آن یک میلیون و ۵۳۹ هزار و ۳۸۰ تن بود، تنها ۶۴۳ هزار و ۹۷۳ تن به تابلو اعلانات راه پیدا کرده و مورد معامله قرار گرفت.
13 میلیون آهن مازاد
صنعت فولاد یکی از منابع مهم ارزآور کشور محسوب میشود که وابستگی به سایر صنایع از جمله فروش نفت را کمتر میکند. در همین زمینه حمیدرضا رستگار رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آهن و فولاد تهران اظهار کرد:
یکی از مهمترین محصولاتی که پتانسیل بالایی در صادرات و ارزآوری دارد، میلگرد است که یکی از منابع ارزآور به کشور، به شمار میرود.
وی افزود:
تولید آهن و فولاد کشور حدود ۳۲ میلیون تن است از این میزان حدود ۱۹ میلیون تن آن به مصرف داخلی میرسد و مباقی آن که حدود ۱۳ میلیون تن است مازاد محسوب میشود که این میزان با هزینههای بالایی به کشورهای همسایه از جمله عراق و افغانستان و سایر کشورها صادر میشود.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آهن تهران تصریح کرد:
هنگامی که کشور ما مازاد تولید دارد، واردات این محصول غیرعقلانی است و موجب ضرر و زیان اقتصادی نیز میشود و علاوهبر این رکود بازار را در پی خواهد داشت، اگرچه واردات و صادرات یکی از راههای تنظیم و ساماندهی بازار به شمار میرود اما اگر به طور صحیح انجام نشود نتیجه معکوس خواهد داشت.