
لوله سیلندری چیست؟ و نکات کاربردی آن
لولههای صنعتی تحت ضخامتهای مختلفی تولید میشوند و هرکدام از آنها مصارف مختص به خود را دارند؛ لوله سیلندری از لولههایی است که ضخامت بالایی دارد و قادر به تحمل فشارهای زیاد است. به عبارتی، لولههای سیلندری میتوانند در برابر نشتی مقاومت کنند و از بروز خسارتهای سنگین جلوگیری نمایند. این قابلیت در دنیای صنعت بسیار مهم است و توجه ویژهای به آن میشود؛ به همین دلیل است که لولههای صنعتی سیلندری طرفداران بیشماری نزد صنعتگران دارند. درواقع، افراد فعال در حوزههای مختلف صنعتی با قابلیتها و کارکرد لولههای سیلندری آشنا هستند و از آن در پروژههای خود استفاده میکنند. اگر شما هم مایل به آشنایی با این لوله مقاوم هستید، این مطلب را از دست ندهید.
لوله سیلندری چیست؟
لوله سیلندری نوعی لوله صنعتی با ضخامت بالا است. این گروه از لولهها را تحت ضخامتهای بالایی تولید میکنند؛ به همین جهت، دوام و مقاومت قابلتوجهی دارند. قوی بودن لولههای سیلندری باعث استفاده گسترده از آنها در صنایع مختلف شده است. بنابراین، این لولهها در زمره پرکاربردترین لولههای فولادی بازار قرار گرفتهاند. همچنین، سطح داخلی لوله براق و صیقلی است و بدون درز تولید میشود. افزون بر این، لولههای فولادی سیلندری انواع مختلفی دارند و هرکدام از آنها ویژه حوزه خاصی تولید و عرضه میشوند. درواقع، از این لولهها در بسیاری از صنایع از هوافضا گرفته تا کشتیسازی استفاده میشود.
ساختار لوله سیلندری داخل سنگ خورده
ساختار لوله داخل سنگ خورده بهعنوان یکی از مدلهای لوله سیلندری کاملا صاف، یکنواخت و فاقد برجستگی و برآمدگی است. این نوع از لولههای سیلندری با مکانیسمهای فوق پیشرفته تولید میشوند و کیفیت بسیار بالایی دارند. ضمنا، لولههای داخل سنگ خورده عمدتا از جنس فولاد هستند و برخی از آنها نیز پوشش کروم دارند. بهطورکلی، لولههای سیلندری داخل سنگ خورده دارای دیوارههای سنگینی هستند و مقدار سختی سطح درونی آنها نهایت بین 0.3 الی 0.8 راکول است. بعلاوه آلیاژ به کار برده شده در آنها st52 است. از بارزترین مشخصات این لولهها میتوان به مقاومت بالای فشار، قابلیت ضربهگیری و اصطکاک کم آن اشاره کرد.
روش های تولید لوله سیلندری
تولید لوله سیلندری با بهرهگیری از شمشهای فولادی توسط یکی از تکنیکهای نورد گرم یا نورد سرد (کشش سرد) انجام میگیرد. ضخامت دیواره لولههایی که با روش نورد گرم حاصل میشوند حدود 2.5 الی 75 میلیمتر است و قطر بیرونی آنها نیز به بیش از 32 میلیمتر میرسد. این در حالی است که ضخامت دیواره لولههای سیلندر تولیدشده با نورد سرد حدود 0.25 میلیمتر بوده و قطر بیرونی آن نیز حدود 6 میلیمتر در نظر گرفته میشود. همچنین، دقت ابعادی بالا یکی از مزایای روش کشش سرد یا همان نورد سرد است. بنابراین، چنانچه دقت ابعادی لوله برایتان اهمیت دارد، بهتر است به سراغ محصولات تولیدشده با فرآیند نورد سرد بروید.
کاربرد لوله های سیلندری داخل سنگ خورده
همانطور که گفته شد، موارد مصرف لوله سیلندری بسیار متنوع و گسترده است و از آن در حوزههای ویژه صنعتی استفاده میکنند. در ادامه لیست کاربردهای لوله سیلندری آورده شده است:
- استفاده در صنعت نفت و گاز
- استفاده در صنعت خودروسازی
- استفاده در صنعت ساختمانسازی
- استفاده در ساخت بالابر و آسانسور
- استفاده در ساخت تجهیزات پزشکی
- استفاده در ساخت مخازن فشار قوی
- استفاده در ساخت جک هیدرولیک صنعتی و پنوماتیک
- استفاده در ساخت سیلندرهای خاص، کامیونتها، لیفتراک و کامیون

انواع لوله سیلندری
همانطور که پیشتر اشاره شد، لولههای سیلندری انواع مختلفی دارند و هرکدام از آنها دارای مشخصات و کاربردهای مشخصی هستند. در ادامه با انواع لوله سیلندری مهم و کاربردی آشنا خواهید شد:
- لوله فولادی صنعتی
لوله فولادی صنعتی یکی از انواع لولههای سیلندری است که با کروم تولید میشود. وجود کروم در ساختار این لوله منجر به مقاومت بالای آن در برابر عوامل آسیبزا شده است. لولههای صنعتی به دلیل داشتن چنین مقاومتی در بسیاری از صنایع حیاتی کشور مورداستفاده قرار میگیرند.
- لوله فولادی صنایع سنگین
در جریان تولید لوله فولادی صنایع سنگین از کروم سخت استفاده میشود و کارایی کلی آن به شکل منظم و پیوسته است. درواقع، این مدل از لولهها که با نام لولههای اقتصادی نیز شناخته میشوند به دلیل مقاومت عالیشان در کارهای سنگین با مدت زمان طولانی بکار میروند.
- لوله فولادی سنگ خورده
همانطور که گفتیم، لوله فولادی سنگ خورده یک نوع لوله سیلندری است که با عنوان لوله هیدرولیکی نیز شناخته میشود. این لوله فولادی که به شکل دایرهای و استوانهای است با هدف کاهش سطح و نهایتا، افت اصطکاک تولید میشود. افراد از این لوله در موارد نیازمند به سطح صاف و یکنواخت استفاده میکنند.
مشخصات فنی لوله سیلندری
این لوله صنعتی در استانداردهای مختلفی همچون H8 و H9 تولید میشود. لوله سیلندری H8 یکی از لولههای ضخیم بازار است که معمولا جهت تولید جکهای هیدرولیک حساس با تلورانس بالا مورداستفاده قرار میگیرد.
بعلاوه این لوله فولادی سیلندری با روش نورد سرد به دست میآید؛ به همین دلیل، قابلیت تحمل فشارهای سنگین را دارد. از مهمترین مشخصات فنی آن نیز میتوان به آلیاژ ST52، سطح کروم در قسمت بیرونی، آبکاری در داخل لوله، قطر داخلی 30 الی 600 میلیمتر و طول تا 6 متر اشاره کرد.
لوله سیلندری H9 نیز توسط آلیاژ ST52 طی فرآیند نورد سرد حاصل میشود. قطر داخلی آن نیز از 30 تا 600 میلیمتر متغیر است و موارد مصرف آن هم شامل ساخت جکهایی با تلورانس پایین میشود.

چرا از لوله های سیلندری استفاده می شود؟
کارآمد بودن مهمترین دلیل استفاده از لولههای سیلندری در صنایع مختلف است. این لولهها ساختار سادهای دارند و به راحتی خم میشوند. ازطرفیهم، اندازهگیری حجم آنها ساده است و نصب راحتی دارند. بهطورکلی، خصوصیات فنی لولههای فولادی سیلندری باعث راندمان بالا و ماندگاری طولانیمدت آنها شده است. علاوه بر این، لولههای سیلندری در تمام گریدها اصطکاک بسیار پایینی دارند که این موضوع مانع از خوردگی و آسیب به آنها میشود. به عبارت بهتر، این مدل از لولههای صنعتی دارای طراحی خاصی هستند و خواص مکانیکی مطلوب آنها باعث مقاومتشان در برابر ضربههای مختلف شده است. همچنین، این لولهها ازنظر اقتصادی نیز مقرونبهصرفه هستند و نصبشان با هزینه کمتری نسبت به لولههای دیگر انجام میشود.
مزایای لوله سیلندری
لولههای سیلندری به دلیل مزایایی که دارند در لیست کاربردیترین لولههای فولادی بازار قرار گرفتهاند در ادامه به مهمترین مزایای آنها اشاره میکنیم:
- عملکرد مناسب در جذب انرژی
- دارای خاصیت شکلپذیری و چقرمگی بالا
- مقاوم بودن در برابر ضربهها و فشارهای مضاعف خارجی
- وزن سبک و به دنبال آن، آسان و اقتصادی بودن حملونقل
- کارکرد بهینه در جابهجایی روغن و سیالات به دلیل کاهش اصطکاک
عوامل موثر در قیمت لوله سیلندری
عوامل مختلفی باعث تغییر قیمت لوله سیلندری در بازار مصرف میشوند که از اصلیترین آنها میتوان به روش تولید و متریال بکار رفته در آن، سختی سطوح داخلی و ابعاد آن اشاره کرد. افزون بر این، عوامل دیگری نیز بر روند قیمتگذاری لولههای سیلندری نقش دارند که مهمترین آنها شامل نرخ ارز، درصد عرضه و تقاضا و همینطور، شرایط بازار و رقابت تولیدکنندگان میشود. بنابراین، بهای لولههای فولادی سیلندری تحتتاثیر عوامل مختلفی صعودی و نزولی میشود و درکل، قیمت ثابتی ندارد. برایناساس، مصرفکنندگان و معاملهگران بهتر است، نرخ لولهها را به صورت روزانه از منابع معتبر دریافت کنند. سپس، محصول را در بهترین زمان ممکن ثبت سفارش نمایند.
مقاومترین و پرکاربردترین لولههای صنعتی در بازار فولاد
بازار فولاد مملو از لولههای صنعتی مختلف با خواص منحصربهفرد است که یکی از آنها لوله سیلندری نام دارد. این لوله فولادی ضخامت بالایی دارد و به دلیل مقاومت و دوام بالایش در صنایع مهمی همچون صنعت نفت و گاز مورداستفاده قرار میگیرد. ضمنا، این لوله در گریدها و مدلهای متنوعی تولید میشود که مهمترین آنها شامل لوله صنعتی، لوله صنایع سنگین و لوله سنگ خورده است. این لولههای سیلندری همگی از استحکام مثالزدنی برخوردار هستند و اصطکاک کمی نیز دارند. افزون بر این، قیمت انواع لوله سیلندری برمبنای مشخصات مکانیکی و شرایط حاکم بر بازار تعیین میشود؛ به همین جهت، نوسانات متعددی را در طول سال تجربه میکند.